Επιθετική συμπεριφορά της γάτας μετά τη στείρωση

Γάτα παίζει και δαγκώνει δάχτυλο ανθρώπου

Μερικές γάτες θέλουν την ησυχία τους μετά τη στείρωση.

Οι στειρωμένες γάτες και οι ευνουχισμένοι γάτοι θεωρούνται πιο ήμερα και λιγότερο επιθετικά ζώα. Τι γίνεται όμως αν συμβεί το αντίθετο και η γάτα συμπεριφέρεται επιθετικά μετά τη στείρωση; Εδώ εξηγούμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά και πως μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας σε αυτήν την περίπτωση.

Τα πλεονεκτήματα της στείρωσης υπερτερούν

Ο ευνουχισμός ή η στείρωση γατών είναι κοινή πρακτική σήμερα και αποτελεί επέμβαση ρουτίνας για κτηνιάτρους. Άλλωστε, η στείρωση έχει πολλά οφέλη για τη ζωή της γάτας. Τι γίνεται όμως αν μετά τη στείρωση δεν είναι εμφανή αυτά τα πλεονεκτήματα; Ή χειρότερα, αν μετά την επέμβαση η γάτα είναι πιο επιθετική απ’ ότι προηγουμένως;

Η πιθανότητα εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς στη γάτα μετά τη στείρωση είναι πολύ χαμηλή. Επομένως, δεν είναι και τόσο γνωστές περιπτώσεις όπου οι γάτες έγιναν πιο νευρικές, επιθετικές ή φοβισμένες μετά την επέμβαση. Ωστόσο, σε φόρουμ στο διαδίκτυο συμμετέχουν σε συζητήσεις απελπισμένοι ιδιοκτήτες γατών, στους οποίους συνέβη αυτό ακριβώς που φοβόντουσαν.

Πιθανοί λόγοι για επιθετική συμπεριφορά της γάτας μετά τη στείρωση

Προκειμένου να κατανοήσουμε τι πιθανόν προκαλεί την επιθετική συμπεριφορά, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε διάφορα ζητήματα.

Είναι και παραμένει μια επέμβαση

Η στείρωση/ο ευνουχισμός είναι μια χειρουργική επέμβαση

Σήμερα, η στείρωση είναι μια από τις επεμβάσεις ρουτίνας σχεδόν για κάθε κτηνιατρείο μικρών ζώων. Επιπλέον, για το καλό της γάτας εξακολουθεί να επιβάλλεται. Παρόλα αυτά είναι και παραμένει χειρουργική επέμβαση. Στις γάτες αφαιρούνται χειρουργικά οι ωοθήκες, ενώ στους γάτους οι όρχεις.

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εμφανιστούν πληγές και μετεγχειρητικό στρες μετά τη στείρωση της γάτας. Ιδίως σε θηλυκές γάτες είναι πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα με τα ράμματα και τις ουλές. Σε αντίθεση με τους γάτους, στις θηλυκές γάτες πρέπει να ανοιχτεί η κοιλιακή χώρα. Αλλά και στους γάτους είναι σίγουρα έκδηλος ο πόνος.

Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες. Μια γάτα που μόλις χειρουργήθηκε συχνά δεν μπορεί να αντέξει τον πόνο και επομένως μπορεί να αντιδράσει επιθετικά. Ορισμένες γάτες πιστεύουν ότι για την ταλαιπωρία τους φταίνε οι άνθρωποί τους ή άλλα ζώα του σπιτιού: νιαουρίζουν αγριεμένα, γρατσουνάνε και δείχνουν τα νύχια τους όταν τις πλησιάζετε.

«Πάρτι» ορμονών

Αλλαγή του μεταβολισμού και της ορμονικής ισορροπίας

Μετά τη στείρωση, η γάτα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις επιπτώσεις της αναισθησίας και τον πόνο του τραύματος. Έρχονται και εκτεταμένες ορμονικές αλλαγές. Σε ορισμένες γάτες, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να επανέλθουν τα επίπεδα ορμονών τους.

Με την αφαίρεση των όρχεων ή των ωοθηκών, ο γάτος ή η γάτα σταματά να παράγει σεξουαλικές ορμόνες. Αυτά τα όργανα αναπαραγωγής είχαν προηγουμένως σημαντική επίδραση στην ορμονική συμπεριφορά της γάτας. Ως επακόλουθο της αφαίρεσής τους, η γάτα γίνεται μακροπρόθεσμα πιο ήρεμη. Στην ουσία δεν θα αναστατώνεται πλέον από οιστρικούς κύκλους. Μερικές φορές χρειάζεται λίγος χρόνος μετά τη στείρωση, έως ότου εξαφανιστεί η επιθετική συμπεριφορά της γάτας.

Άγνωστες μυρωδιές

Ξαφνικά ο σύντροφος της γάτας μυρίζει διαφορετικά

Μετά τη στείρωση, η γάτα εκδηλώνει συχνά επιθετική συμπεριφορά προς άλλες γάτες του σπιτιού. Πολλές στειρωμένες γάτες ή ευνουχισμένοι γάτοι αποζητούν τα χάδια του ανθρώπου τους, αλλά βγάζουν τα νύχια τους προς άλλες γάτες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στη διαφορετική μυρωδιά που αναδύεται από το χειρουργημένο ζώο.

Ως αποτέλεσμα της επέμβασης, η ίδια η γάτα μυρίζει διαφορετικά απ’ ότι προηγουμένως. Για παράδειγμα, τα φάρμακα αποστείρωσης και το ίδιο το κτηνιατρείο αφήνουν ίχνη μυρωδιάς στη γάτα. Επιπλέον, η μυρωδιά του σώματος της γάτας αλλάζει λόγω της ορμονικής αλλαγής μετά τη στείρωση.

Ιδίως οι ευαίσθητες γάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε τέτοιες διακυμάνσεις οσμών. Με την πραγματική έννοια της λέξης δεν μπορούν πλέον να «μυρίζουν» το σύντροφό τους. Αυτό αναστατώνει και αγχώνει τις γάτες.

Το κολάρο λαιμού ενοχλεί

Η προστασία των πληγών είναι ενοχλητική

Προκειμένου η γάτα να μην γλείφει την πληγή μετά την επέμβαση, ο/η κτηνίατρος συνήθως συνταγογραφεί ένα κολάρο λαιμού. Ενώ ορισμένες γάτες αντέχουν στωικά αυτό το «πλαστικό καπέλο γύρω από το κεφάλι τους, άλλες ενοχλούνται τελείως. Το περιορισμένο οπτικό πεδίο δημιουργεί ανασφάλεια στις ευαίσθητες γάτες.

Η επιθετική συμπεριφορά στις γάτες είναι συχνά αποτέλεσμα ανασφάλειας και φόβου. Τα φοβισμένα ζώα συχνά δεν ξέρουν τι να κάνουν παρά να απλώσουν τα νύχια τους και να αμυνθούν μέσω της επίθεσης. Εάν το κολάρο λαιμού είναι η πιο πιθανή αιτία για την επιθετική συμπεριφορά της γάτας σας μετά τη στείρωση, ένα ολόσωμο αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση.

© Pavlo / stock.adobe.com

Ο πόνος μπορεί να αποτελεί αιτία επιθετικής συμπεριφοράς της γάτας μετά τη στείρωση.

Έτσι η γάτα σας θα είναι ξανά όπως πριν

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε την επιθετική συμπεριφορά της γάτας σας μετά τη στείρωση.

Η υπομονή είναι πρώτιστης σημασίας

Κάντε υπομονή

Φυσικά και θέλετε το συντομότερο δυνατό να έχετε πίσω την ήμερη και χαδιάρα γάτα σας. Κάντε όμως υπομονή. Με το να εκνευριζόμαστε από τη συμπεριφορά της γάτας και να προσπαθούμε πάση θυσία να επαναφέρουμε την πρότερη «φυσιολογική» κατάσταση, συχνά την κάνουμε να αισθάνεται ακόμα πιο ανασφαλής. Η ανασφάλειά μας μεταφέρεται στην ευαίσθητη γάτα. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την επιθετικότητα.

Το πιο σημαντικό λοιπόν σε μια τέτοια κατάσταση είναι: να δείξετε υπομονή. Η γάτα σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί τα πάντα. Δείξτε κατανόηση και καθησυχάστε την. Δείξτε της ότι δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο πρέπει να ανησυχεί. Όσο πιο φυσιολογικά συμπεριφέρεστε, τόσο πιο γρήγορα η γάτα σας θα γίνει ξανά «φυσιολογική» όπως πριν.

Για καλή ανάρρωση απαιτείται ξεκούραση

Ακόμη και τα ζώα χρειάζονται ξεκούραση μετά από μια επέμβαση. Αποφύγετε την αναστάτωση ή την υπερβολική δραστηριότητα. Ακόμη κι αν συνήθως μπορείτε να φέρετε τη γάτα σας στο σπίτι λίγες ώρες μετά την επέμβαση – μην υποτιμάτε τις επακόλουθες συνέπειες της στείρωσης. Μερικές γάτες προτιμούν να είναι μόνες, άλλες αποζητούν όλο και περισσότερα χάδια.

Μην πιέζετε τη γάτα σας σε τίποτε. Αφήστε την να πάρει την πρωτοβουλία. Αν σέρνεται κάτω από το κρεβάτι, πίσω από τον καναπέ ή μέσα στην ντουλάπα, σεβαστείτε την επιθυμία της για ξεκούραση. Καλό είναι να περιμένετε. Κάποια στιγμή η γάτα σας είναι σίγουρο ότι θα αποφασίσει από μόνη της να βγει έξω και να γίνει δραστήρια.

Αγνοήστε την επιθετική συμπεριφορά

 

Δώστε σημασία στη γάτα, αλλά όχι στην επιθετικότητα

Ακόμη και αν πρέπει να σεβαστείτε την επιθυμία της γάτας σας για ηρεμία και απομόνωση, δεν χρειάζεται να την αγνοείτε. Ετοιμάστε ένα άνετο «κρεβατάκι», και προσφέρετε στη γάτα σας νερό και φαγητό. Φυσικά και επιτρέπονται τα χάδια, εφόσον τα ζητάει η γάτα σας. Λίγη απόσπαση της προσοχής με τη μορφή ενός παιχνιδιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μετρίαση της επιθετικής συμπεριφοράς της γάτας μετά τη στείρωση. Αλλά μην απογοητεύεστε εάν η γάτα σας δεν έχει ακόμη διάθεση για παιχνίδια ή αντιδρά επιθετικά.

Εάν η γάτα σας επιτεθεί, θα πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε την άμεση επαφή με τα μάτια. Μπορείτε επίσης να αποκρούσετε την επίθεση με ένα μαξιλάρι ή μια κουβέρτα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πράγματι συνετό να αγνοήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επιθετική γάτα. Σε καμία περίπτωση μην πανικοβληθείτε, μην φωνάξετε και θυμώσετε. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την ανασφάλεια και επομένως την επιθετικότητα της γάτας σας.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την επιθετική συμπεριφορά της γάτας μετά τη στείρωση;

Πριν από την εγχείρηση μπορείτε να κάνετε προετοιμασίες, ώστε ο χρόνος μετά να είναι όσο το δυνατόν χωρίς άγχος. Στρώστε στο κλουβί μεταφοράς της γάτας σας μια πετσέτα ή μια άνετη κουβέρτα. Εάν η γάτα σας δεν είναι ακόμη εξοικειωμένη με το κλουβί μεταφοράς, αφήστε το στο δωμάτιο λίγες ημέρες νωρίτερα. Έτσι, η γάτα σας μπορεί να μυρίσει το κλουβί και να το συνηθίσει. Όσο πιο εξοικειωμένη είναι με το κλουβί και όσο πιο άνετα νιώθει μέσα σε αυτό, τόσο πιο χαλαρή θα πάει στο ραντεβού για στείρωση. Εάν η γάτα σας είναι ήρεμη και χαλαρή, τόσο το καλύτερο για την αναισθησία που θα επακολουθήσει και τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών.

Μετά την επέμβαση, θα πρέπει να αφήσετε τη γάτα σας να ξεκουραστεί. Αν αρέσει στη γάτα σας το κλουβί μεταφοράς, αφήστε την να κοιμηθεί μέσα σε αυτό. Τοποθετήστε το σε ένα ζεστό, σκοτεινό μέρος κοντά σας και αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους. Δώστε στη γάτα σας την αίσθηση ότι όλα είναι καλά – ακόμη κι αν εξακολουθεί να φαίνεται λίγο αναστατωμένη μετά το ξύπνημα και στέκεται σε τρεμάμενα πόδια.

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για τη στείρωση. Αφιερώστε μερικές ημέρες ή κάντε την επέμβαση πριν από ένα (μεγάλο) Σαββατοκύριακο. Η εγχείρηση και η γενική αναισθησία κουράζουν και μπερδεύουν κάθε ζώο. Για το λόγο αυτό, η γάτα σας χρειάζεται πολλή ηρεμία και θαλπωρή κατά τη διάρκεια αυτής της «ανασφαλούς» περιόδου.

© chendongshan / stock.adobe.com

Αφήστε τη γάτα σας να αποφασίσει που θα αναρρώσει μετά τη στείρωση.

Πότε είναι χρήσιμα τα ανθοϊάματα Μπαχ, τα αρωματικά σπρέι και άλλα παρόμοια;

Εάν η ξεκούραση, η στοργή και τα χάδια δεν βοηθούν κατά της επιθετικής συμπεριφοράς της γάτας σας μετά τη στείρωση, τα ειδικά αρωματικά σπρέι (παραδείγματος χάρη για την πρίζα) μπορούν να εξασφαλίζουν χαλάρωση. Σε αυτά παράγονται με συνθετικό τρόπο ουσίες απομίμησης της φυσικής φερομόνης της γάτας. Αυτές προάγουν την ευημερία της γάτας. Ένα καλό παράδειγμα είναι η φερομόνη της μητέρας γάτας κατά τη διάρκεια του θηλασμού: στέλνει υποσυνείδητα το μήνυμα ότι όλα είναι μια χαρά και η γάτα μπορεί να χαλαρώσει.

Τα φυτικά ηρεμιστικά (π.χ.  ανθοϊάματα Μπαχ) μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα, εάν η επιθετική γάτα επιτεθεί σε εσάς, τα παιδιά σας ή άλλα ζώα που ζουν στο σπίτι.

Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας

Εάν παρατηρήσετε επιθετική συμπεριφορά στη γάτα σας μετά τη στείρωση, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε ξανά τον/την κτηνίατρο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί ο πόνος ως αιτία της επιθετικότητας.

Ο/η κτηνίατρος μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει, κατά πόσο και πως πρέπει να χρησιμοποιούνται τα φυτικά ηρεμιστικά.

Συμπέρασμα: Η επιθετική συμπεριφορά της γάτας μετά τη στείρωση είναι η εξαίρεση

Ακόμη κι αν υπάρχουν γάτες που συμπεριφέρονται επιθετικά μετά τη στείρωση: Οι περισσότερες γάτες αναρρώνουν γρήγορα από την επέμβαση, και είναι πιο ήρεμες και φιλικές απ’ ότι προηγουμένως. Σίγουρα δεν συνιστάται να αφήσουμε τη γάτα μη στειρωμένη από φόβο να μην εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Μιλήστε εκ των προτέρων με τον/την κτηνίατρό σας και λάβετε μέτρα για να διευκολύνετε τη στείρωση της γάτας σας. Ωστόσο, εάν η γάτα σας γίνει επιθετική μετά την επέμβαση, καλό είναι να δείξετε υπομονή. Τα προβλήματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες και σύντομα θα έχετε πάλι την «παλιά γάτα» σας.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Γιατί με γλείφει η γάτα μου;

Όποιος γνωρίζει δύο γάτες που συμπαθούν η μια την άλλη, μπορεί με λίγη τύχη να παρακολουθήσει πως περιποιούνται μεταξύ τους. Οι γάτες γλείφουν με αφοσίωση η μια την άλλη. Τι σημαίνει όμως όταν οι γάτες γλείφουν τον άνθρωπο τους;

11 min

Η γάτα νιαουρίζει τη νύχτα: γιατί και τι να κάνω;

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε; Γιατί πολλές γάτες νιαουρίζουν ιδίως το βράδυ και τι βοηθά κατά του νυχτερινού νιαουρίσματος;