Όταν οι γάτες κυνηγούν, η φυσιολογική ακολουθία γεγονότων έχει ως εξής: παραμονεύει, πλησιάζει κρυφά, πιάνει, σκοτώνει και τρώει. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν η γάτα είναι πραγματικά πεινασμένη. Διαφορετικά συμβαίνει πολύ συχνά η επιτυχημένη κυνηγός να σας παρουσιάζει ένα μισο-σκοτωμένο ποντίκι στο χαλί.
Οι οικόσιτες γάτες δεν εξαρτώνται πλέον από την αναζήτηση τροφής στη φύση. Παρόλα αυτά, οι γάτες διαθέτουν κυνηγετικό ένστικτο που ανήκει στα αρχέγονα ένστικτά τους. Ακόμα και όταν μια γάτα είναι χορτάτη, στη θέα ενός πιθανού θηράματος ενεργοποιείται το ένστικτο για κυνήγι. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για οικόσιτη γάτα, γάτα που βγαίνει βόλτες εκτός σπιτιού ή γάτα που ζει στην άγρια φύση. Το κυνηγετικό ένστικτο κληρονομείται και έτσι μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Η γάτα φέρνει ποντίκια
Δεν είναι ασυνήθιστο οι γάτες να φέρνουν κάποιο θήραμα στους ανθρώπους τους. Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό. Πολλοί υποθέτουν ότι οι γάτες θέλουν να μας κάνουν ένα δώρο, διότι οι δεξιότητές μας στο κυνήγι είναι ως γνωστόν ζηλευτές. Επομένως, θα πρέπει να χαίρεστε, εάν ο τετράποδος φίλος σας φέρνει ποντίκια κατά καιρούς. Η τιμωρία της γάτας θα ήταν εντελώς περιττή σε αυτή την περίπτωση. Δεν θα μπορούσε να καταλάβει γιατί ήταν λάθος η συμπεριφορά της.
Η γάτα-κυνηγός: έτσι πιάνει το θήραμά της
Το πιάσιμο θηραμάτων από γάτες που ζουν ελεύθερες ξεκινά με την καταδίωξη στην «περιοχή» τους. Μετά από λίγο η γάτα αποφασίζει να μείνει σε ένα πολλά υποσχόμενο μέρος και περιμένει υπομονετικά. Εάν εντοπίσει ένα θήραμα, αρχίζει να πλησιάζει κρυφά. Εκμεταλλευόμενη κάθε δυνατότητα κάλυψης πλησιάζει έως και μερικά μέτρα και πηγαίνει στην καθοριστική θέση για να παραμονεύσει. Τα μάτια ακολουθούν κάθε κίνηση του θηράματος, τα πίσω πόδια ωθούνται αργά προς τα πίσω. Και τελικά έφτασε η στιγμή. Η ουρά τεντώνεται ίσια προς τα πίσω και η γάτα εκσφενδονίζεται προς τα εμπρός με ένα ή περισσότερα άλματα.
Το καθοριστικό άλμα συντονίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα οπίσθια πόδια που αναδύονται πρώτα να μπορούν να αναχαιτίσουν τη φόρα, ενώ τα μπροστινά πόδια να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να πιάσουν το θήραμα. Με αυτό τον τρόπο, η γάτα μπορεί να αντιδρά στις κινήσεις υπεκφυγής ενός ποντικιού ακόμη και όταν πηδά, καθώς και να ακολουθεί την αντίστοιχη κατεύθυνση με το μπροστινό σώμα της. Όταν πηδά από ένα υπερυψωμένο μέρος, εμφανίζεται λίγο πριν από το θήραμα και το αρπάζει ταχύτατα. Δεν υπάρχει χτύπημα με το πόδι, απλά μια γρήγορη αρπαγή με τα νύχια των ποδιών.
Τα μικρά θηράματα πιάνονται αμέσως με τα δόντια της – συχνά η γάτα τα πιάνει και με το πόδι. Αλλά συμβαίνει επίσης να αφήνει το θήραμά της να τρέξει και να το κυνηγά ξανά. Μετά από μερικές κινήσεις, μειώνεται μερικές φορές η διάθεση και το ενδιαφέρον της να πιάσει το θήραμα, με αποτέλεσμα να αποχωρεί χωρίς ποντίκι. Διαφορετικά, το παίρνει στο στόμα της και το μεταφέρει σε μια ασφαλή κρυψώνα για να το φάει ή το φέρνει στον ιδιοκτήτη της, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό.
Όποιος γνωρίζει δύο γάτες που συμπαθούν η μια την άλλη, μπορεί με λίγη τύχη να παρακολουθήσει πως περιποιούνται μεταξύ τους. Οι γάτες γλείφουν με αφοσίωση η μια την άλλη. Τι σημαίνει όμως όταν οι γάτες γλείφουν τον άνθρωπο τους;
Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε; Γιατί πολλές γάτες νιαουρίζουν ιδίως το βράδυ και τι βοηθά κατά του νυχτερινού νιαουρίσματος;