Γάτα Σομαλίας (Somali)

Gáta Somalías

Σας αρέσουν οι γάτες Αβησσυνίας, αλλά προτιμάτε συγχρόνως γάτες με ημι-μακρύ ή μακρύ τρίχωμα; Τότε η γάτα Σομαλίας είναι η ιδανική για εσάς!

Εμφάνιση

Η γάτα Σομαλίας είναι μια παραλλαγή της γάτας Αβησσυνίας με ημι-μακρύ τρίχωμα. Εκτός από το μήκος του τριχώματός της, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους καθώς το πρότυπο φυλής της γάτας Σομαλίας αντιστοιχεί σε αυτό της γάτας Αβησσυνίας.

Ενώ η Αβησσυνίας χαρακτηρίζεται συχνά ως μια μινιατούρα-πούμα, η Σομαλίας έχει πιο «χνουδωτή» εμφάνιση απ’ ότι η Αβησσυνίας. Και οι δύο μοιράζονται ωστόσο το ίδιο πρότυπο εκτροφής. Ακριβώς όπως η Αβησσυνίας, έτσι και η Σομαλίας είναι μια λεπτή, μεσαίου μεγέθους γάτα με μακριά πόδια: οι θηλυκές γάτες ζυγίζουν έως και 4 κιλά ενώ οι γάτοι μπορεί να φτάσουν να ζυγίζουν έως και 5 κιλά. Όπως πολλές ανατολίτικες φυλές γάτας, έτσι και οι Σομαλίας έχουν μακριά πόδια: τα πόδια των αθλητικών ζώων καταλήγουν σε μικρές οβάλ πατούσες με μονόχρωμα «μαξιλαράκια» ποδιών. Η ουρά είναι φαρδιά στη ρίζα της και πολύ φουντωτή και ο λαιμός εκλεπτισμένος και «γοητευτικός».

Το κεφάλι της γάτας Σομαλίας εντυπωσιάζει χάρη στα μεγάλα, ανοιχτά μάτια και αυτιά της, τα οποία προσδίδουν στη γάτα μια ευγενή έκφραση. Τα κεχριμπαρένια, ανοιχτόχρωμα καφέ ή πράσινα μάτια είναι μεγάλα και αμυγδαλωτά, και έχουν ένα λεπτό περίγραμμα τριγύρω. Το κεφάλι έχει σφηνοειδές σχήμα με ένα ελαφρύ περίγραμμα.

Όσον αφορά το ημι-μακρύ τρίχωμα της, έχει μόνο ελάχιστο υπομανδύα, και ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά λεπτό. Παρ’ όλα αυτά, είναι μαλακό. Συνήθως προτιμούνται γάτες Σομαλίας με καλά αναπτυγμένη χαίτη. Στην περιοχή των ώμων, το τρίχωμα επιτρέπεται να είναι λίγο κοντότερο. Όπως οι Αβησσυνίας, έτσι και οι γάτες Σομαλίας έχουν συχνά μια σκουρόχρωμη ράβδωση στην πλάτη. Αυτή ξεκινά μεταξύ των ώμων και καταλήγει στην άκρη της ουράς. Επίσης πολλές έχουν την λεγόμενη σκουρόχρωμη «ράβδωση πέλματος», η οποία βρίσκεται συχνά στα πίσω πόδια και φτάνει έως τη φτέρνα.

Εντυπωσιακός είναι και ο χρωματισμός της γάτας Σομαλίας. Αυτή ανήκει στις λεγόμενες “ticked tabby” ή αλλιώς “ticked ραβδωτές” γάτες, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι κάθε τρίχα του τριχώματός τους έχει δύο, μερικές φορές τρεις ή και τέσσερις αποχρώσεις του βασικού χρώματός τους. Η άκρη της τρίχας έχει πάντα το πιο σκούρο χρώμα, η ρίζα το πιο ανοιχτό, ενώ κατά μήκος της υπόλοιπης τρίχας το χρώμα εναλλάσσεται μεταξύ σκουρόχρωμης και ανοιχτόχρωμης απόχρωσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το σχέδιο “ticking” εμφανίζεται μόνο σε τρίχες από ορισμένα μέρη του σώματος, κυρίως εκείνα του κεφαλιού, της πλάτης, της ουράς και της εξωτερικής πλευράς των ποδιών. Αντιθέτως, η κάτω πλευρά της κοιλιάς, του θώρακα και της εσωτερικής πλευράς των ποδιών είναι ομοιόμορφα χρωματισμένα στο εκάστοτε βασικό χρώμα.

Ο χρωματισμός του τριχώματος στη γάτα Σομαλίας και Αβησσυνίας παίρνει την τελική του μορφή μόλις σε ηλικία περίπου δύο ετών, αλλά τα πρώτα σημάδια απόχρωσης εμφανίζονται ήδη κατά την έκτη εβδομάδα ζωής της. Μετέπειτα, το τρίχωμα της γάτας Σομαλίας έχει ομοιόμορφα σχέδια και μοιάζει με το χρωματισμό ενός άγριου κουνελιού. Γνωστό στην τεχνική ορολογία ως εφέ “agouti”.

Αποχρώσεις

Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, στις γάτες Αβησσυνίας και Σομαλίας θεωρούνται αποδεκτά μόνο χρώματα, που έχουν ως βάση την «ευμελανίνη». Αυτή η χρωστική ουσία διασφαλίζει έντονη απορρόφηση του φωτός και με αυτόν τον τρόπο, ενισχύει το σκούρο χρώμα του τριχώματος. Κατά την εκτροφή γατών Σομαλίας αναγνωρίζονται τέσσερις βασικοί τύποι χρώματος το κλασσικό “κοκκινωπό ή ruby”, “καστανοκκόκινο ή sorrel”, “κυανό ή blue” και “καστανoκίτρινο ή fawn”.

Κλασσικό ή Ruby: πρόκειται για το αρχικό χρώμα της γάτας Σομαλίας, σε απόχρωση του ζεστό καφέ. Το βασικό χρώμα κυμαίνεται από σκουρόχρωμο βερικοκί έως πορτοκαλί με μαύρο σχέδιο “ticking“, που προσδίδει στο τρίχωμα μια απόχρωση σέπια. Όλοι οι υπόλοιποι τύποι χρώματος δημιουργούνται από αυτό το κλασσικό χρώμα, γνωστό και ως “ruddy”, ή  “tawny”.

Blue: Ο χρωματικός χαρακτηρισμός «μπλε» δεν αναφέρεται τόσο στο χρώμα μπλε, όσο περιγράφει περισσότερο διάφορες χρωματικές εντάσεις σε τόνους του μπλε-γκρι. Στην πραγματικότητα, το “blue” είναι παραλλαγή του κλασσικού ή Ruby χρώματος που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ένταση του χρώματος. H “blue” παραλλαγή της γάτας Σομαλίας έχει μπλε-γκρι τρίχωμα με μεμονωμένες τρίχες σε σκουρόχρωμο ατσαλί μπλε-γκρι σχέδιο “ticking”.

Sorrel: Οι γάτες Σομαλίας με ένα ζεστό, κανελο-κόκκινο χρωματισμό και σοκολατί “ticking” σχέδιο χαρακτηρίζονται ως “sorell” – και ως “cinnamon“. Επιπλέον, το “sorell” δεν πρέπει να συγχέεται με το πραγματικό κόκκινο χρώμα: το “sorell” προήλθε από μεταλλάξεις του γονιδίου, που είναι αρμόδιο για το μαύρο χρωματισμό του τριχώματος.

Fawn: „Fawn“ είναι η αραιωμένη μορφή του „sorell“. Οι “fawn” γάτες Σομαλίας, έχουν ανοιχτόχρωμο κρεμ βασικό χρωματισμό με ζεστό, επίσης κρεμ σχέδιο “ticking”. Το ρινάριο (rhinarium) τους είναι ροζ.

Ωστόσο, υπάρχουν γάτες Σομαλίας και σε άλλους χρωματισμούς, που δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένοι από όλες τις ενώσεις εκτροφέων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το σοκολατί ή chocolate , καθώς και η αραιωμένη μορφή του, το λιλά ή lilac.

Χαρακτήρας

Ως «Ανατολίτισσα», η γάτα Σομαλίας θεωρείται μια ζωηρή και έξυπνη φυλή γάτας. Είναι ιδιαίτερα περίεργη, της αρέσει να ακολουθεί τους ανθρώπους της σε κάθε τους βήμα και θέλει να συμμετέχει σε όλα. Λόγω της έμφυτης περιέργειάς της εξερευνά επίσης με ευχαρίστηση όλα τα παιχνίδια που της προσφέρουν οι ιδιοκτήτες της, και ιδίως όταν πρόκειται για παιχνίδια ευφυΐας.

Λόγω της υψηλής διάθεσής της για κίνηση,  δεν ενδείκνυται απαραίτητα για αποκλειστική διαμονή στο σπίτι. Αυτό ισχύει ιδίως, όταν δεν υπάρχει άλλη γάτα στο σπίτι… Οι γάτες Σομαλίας και Αβησσυνίας είναι κοινωνικά ζώα και γι΄ αυτό δεν τους αρέσει να μένουν μόνες τους, χωρίς άλλη γάτα για παρέα! Δένονται απόλυτα με τους ανθρώπους τους, αλλά μόνο μία άλλη γάτα μπορεί να τους προσφέρει τη συντροφιά που χρειάζονται… Κατά την αναζήτηση μιας άλλης γάτας, η οποία θα μπορεί να συμβιώνει αρμονικά και να αποτελεί ιδανική παρέα, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η γάτα Σομαλίας είναι κυρίαρχη γάτα. Σε πολλές περιπτώσεις ένα αδελφάκι απο την ίδια γέννα είναι εξαιρετική επιλογή συντρόφου για την γάτα Σομαλίας σας, καθώς λόγω της εξοικίωσης που υπάρχει μεταξύ τους αποτελούν ένα αχτύπητο δίδυμο για μια ζωή!

Ιστορία

Το γονίδιο της μακριάς τρίχας υπάρχει σε πολλές κοντότριχες φυλές, αλλά συχνά κληροδοτείται κρυμμένο – και έτσι εμφανίζονταν επανειλημμένα μακρύτριχες γάτες κατά την εκτροφή γατών Αβησσυνίας. Αυτοί ήταν οι πρόγονοι της μετέπειτα φυλής γατών «Σομαλίας». Αν και αρχικά αυτές οι γάτες αποκλείονταν από την εκτροφή ως ακατάλληλες, από το 1967 εκτρέφονταν σκόπιμα κυρίως στις ΗΠΑ. Για να διαχωρίζεται η νέα φυλή από τις γάτες Αβησσυνίας, δόθηκε σε αυτές το όνομα «γάτα Σομαλίας» – το όνομα της φυλής προέκυψε λόγω της στενής συγγένειας της φυλής με αυτή της Αβησσυνίας, μιας και η Σομαλία συνορεύει με την Αιθιοπία (πρώην Αβησσυνία).

Αυτή η ονοματοδοσία είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα – στην ουσία η γάτα Αβησσυνίας δεν προέρχεται, όπως μπορεί να υποθέσει κανείς λόγω του ονόματός της, από τη σημερινή Αιθιοπία, που στο παρελθόν ονομαζόταν «Αβησσυνία». Ούτε όμως, όπως αποδίδεται σε μύθους, οι γάτες Αβησσυνίας ήταν απόγονοι των γατών που ζούσαν στη φαραωνική Αίγυπτο όπου και λατρεύονταν ως θεότητες. Στην πραγματικότητα, οι γάτες Αβησσυνίας, που συνδέονται στενά με τις γάτες Σομαλίας, πρέπει να προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Ενδείξεις γι’ αυτό βρίσκονται στα γονίδια της γάτας Αβησσυνίας: μια μετάλλαξη του γονιδίου “tabby”, που ονομάζεται “tabby Αβησσυνίας” και συναντάται μόνο σε αυτή τη φυλή γάτας, δεν εμφανίζεται στην Αίγυπτο και την Ανατολική Αφρική. Αντ’ αυτού, αυτό εμφανίζεται σε γάτες που ζουν στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού μεταξύ της Σιγκαπούρης και της Σρι Λάνκα. Σε φωτογραφίες ενός αγγλικού περιοδικού για γάτες του 19ου αιώνα απεικονίζονται γάτες, που μοιάζουν στις γάτες Αβησσυνίας – ακόμη και εκεί αυτές χαρακτηρίζονται ως «ασιατικές γάτες». Πιστεύεται ότι οι “ticked” ραβδωτές γάτες μεταφέρθηκαν από Βρετανούς εμπόρους προς τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Αφρική και την Ευρώπη.

Η σύγχρονη εκτροφή των γατών Αβησσυνίας, μαζί με αυτές των γατών Σομαλίας, ξεκινά το 19ο αιώνα στην Αγγλία. Μια γάτα «από την Αβησσυνία», που παρουσιάστηκε εκεί, προσέλκυσε ιδιαίτερη προσοχή χάρη στην εντυπωσιακή τεχνική χρωματισμού “agouti”. Εικάζεται ότι η γάτα έφτασε στην Αγγλία με βρετανικά στρατεύματα, που το 1868 εγκατέλειψαν την Ανατολική Αφρική. Το 1871 μια «γάτα Αβησσυνίας» εκτέθηκε στο Crystal Palace στην Αγγλία. Το 1882 η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα. Λέγεται ότι ο Harrison Fair, ο τότε Πρόεδρος της βρετανικής εθνικής λέσχης γατών, έθεσε το πρότυπο φυλής της γάτας Αβησσυνίας. Λίγο καιρό αργότερα έφτασε στις ΗΠΑ η τότε σχετικά νεαρή φυλή. Το 1911, η εκτροφή γατών Αβησσυνίας αναγνωρίστηκε επίσημα στις ΗΠΑ από τη Διεθνή Ένωση Φίλων της Γάτας (Cat Fancier’s Association-C.F.A.). Το 1933 σημειώθηκαν οι πρώτες γάτες Αβησσυνίας στη Γερμανία.

Λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ο αριθμός των γατών Αβησσυνίας μειώθηκε σημαντικά – μια μοίρα που έπληξε και άλλες φυλές γατών. Στις γάτες Αβησσυνίας προστίθεται ο χαμηλός αριθμός γεννών: από στατιστικής άποψης μια γάτα κυοφορεί τις περισσότερες φορές από ένα έως τέσσερα ζώα και κατά μέσο όρο γεννιούνται δύο γατάκια. Τη δεκαετία του ’60 μια επιδημία λευχαιμίας οδήγησε σε περαιτέρω αποδεκατισμό της φυλής. Από τη δεκαετία του 1970 ο πληθυσμός των γατών Αβησσυνίας παραμένει σταθερός, αλλά δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση ανάλογος των γνωστότερων φυλών γάτας.

Από τη δεκαετία του ’50 εμφανίζονταν σε γέννες επανειλημμένα μακρύτριχες γάτες Αβησσυνίας, κυρίως στην Αγγλία. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές, πως έφτασε το γονίδιο της μακριάς τρίχας στη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής. Εικάζεται ότι πρόκειται για διασταύρωση φυλών αγνώστου προελεύσεως αμέσως μετά τις δυσχέρειες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων ή για ανεξάρτητη μετάλλαξη. Για να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα, η λέσχη γατών Σομαλίας της Αμερικής (Somali Cat Club of America) διερεύνησε λεπτομερώς κατά τη δεκαετία του ’70 όλα τα γνωστά γενεαλογικά δέντρα των γατών Σομαλίας. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι όλα τα γενεαλογικά δέντρα οδηγούσαν σε ένα μοναδικό εκτρεφόμενο γάτο Αβησσυνίας. Αυτός ο γάτος, ο οποίος προέρχονταν από την Αγγλία, πωλήθηκε στις ΗΠΑ και προφανώς είχε μια προδιάθεση για μακρύ τρίχωμα, το οποίο και κληροδότησε στους απογόνους του…

Η γάτα Σομαλίας προέκυψε από σκόπιμες εκτροφές μακρύτριχων ζώων, που ακολούθησαν. Τη δεκαετία του ’60 οι εκτροφείς ξεκίνησαν να τις εκτρέφουν σκόπιμα. Το 1972 σημειώθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη επίσημη γέννα της γάτας Σομαλίας, το 1979 η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα στις ΗΠΑ μέσω της ίδρυσης της Ένωσης Γατών Σομαλίας της Αμερικής (Somali Cat Club of America – SCCA). Το 1979 ιδρύθηκε ο σύλλογος γατών Σομαλίας ως οργανισμός-ομπρέλα για ενώσεις εκτροφέων της φυλής γατών Σομαλίας. Το 1982 ακολούθησε επίσης ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οργανισμός-ομπρέλα. Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, η αναπαραγωγή γατών Σομαλίας μπορεί να γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω διασταύρωσης γατών της ίδιας φυλής, με μοναδική εξαίρεση τη γάτα Αβησσυνίας ως πιθανό συνδυασμό διασταύρωσης γατών. Τα γατάκια που προκύπτουν από αυτό το ζευγάρωμα ονομάζονται «παραλλαγή-Αβησσυνίας» – είναι γάτες Αβησσυνίας με το υπολειπόμενο γονίδιο για μακρύ τρίχωμα. Μιας και στην εκτροφή γατών Αβησσυνίας δεν είναι επιθυμητά μακρύτριχα ζώα, οι παραλλαγές των γατών Αβησσυνίας χρησιμοποιούνται κυρίως στην εκτροφή γατών Σομαλίας.

Η εκτροφή της γάτας Σομαλίας γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής του εκάστοτε οργανισμού-ομπρέλα: για την περιοχή της Ευρώπης είναι αρμόδια η Διεθνής Ένωση Αιλουροειδών (Fédération Internationale Feline). Στις ΗΠΑ, η Διεθνής Ένωση Φίλων της Γάτας (Cat Fancier’s Association) και η Διεθνής Ένωση Γάτας (The International Cat Association) είναι μεταξύ των μεγαλύτερων οργανισμών-ομπρέλα. Ωστόσο, στους μεγάλους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς-ομπρέλα το πρότυπο της φυλής διαφέρει ελαφρώς.

Υγεία

Η Σομαλίας θεωρείται απλή φυλή, δεν απαιτεί καμία ειδική φροντίδα. Το ημι-μακρύ τρίχωμά της δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση. Λόγω του ελάχιστου υπομανδύα, οι ιδιοκτήτες γατών Σομαλίας ουσιαστικά πρέπει να φροντίζουν το χτένισμα ή βούρτσισμα τους σε εβδομαδιαία βάση.

Η υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες με πολλή υγιεινή πρωτεΐνη αποτελεί την καλύτερη πρόληψη, ώστε η γάτα να παραμένει υγιής. Εδώ επενδύετε σωστά τα χρήματά σας! Οι γάτες μπορούν να αξιοποιήσουν υδατάνθρακες μόνο σε μικρό ποσοστό, ως σαρκοφάγα ζώα λαμβάνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και πρωτεΐνες από υψηλής ποιότητας κρέας.

Φυσικά, το ετήσιο τσεκάπ στον κτηνίατρο είναι απαραίτητο – ιδίως όταν η παιχνιδιάρα Σομαλίας σας απολαμβάνει να βγαίνει τακτικά βόλτα σε εξωτερικό χώρο. Με τον κτηνίατρο μπορείτε να συζητήσετε τυχόν προβλήματα υγείας, καθώς και να του ζητήσετε συμβουλές σχετικά με τους απαιτούμενους εμβολιασμούς ή την προφύλαξη κατά των ζωυφίων.

Παρά το γεγονός ότι η διάδοσή της είναι αρκετά περιορισμένη εφόσον δεν γίνεται «υπερεκτροφή», η Σομαλίας έχει μια πρoδιάθεση για ορισμένες ασθένειες, όπως αντίστοιχα και η Αβησσυνίας. Σε αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνεται η «Ισοερυθρόλυση των Νεογνών Αιλουροειδών» (Feline Neonatale Isoerythrolyse – FNI), η οποία προκύπτει λόγω ασυμβατότητας των ομάδων αίματος μεταξύ της γάτας-μητέρας και των μικρών γατών-απογόνων της. Η ασυμβατότητα αυτή είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των ομάδων αίματος, Α, Β και ΑΒ, που συναντώνται σε γάτες, και συνήθως εμφανίζεται μετά από ζευγάρωμα ενός γάτου με ομάδα αίματος Α και μιας γάτας με ομάδα αίματος B. Μετά τη γέννησή τους, τα γατάκια λαμβάνουν με το πρωτόγαλα αντισώματα εναντίον της ομάδας αίματος Α – αυτό οδηγεί σε υπερβολική αποβολή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και οξεία αναιμία. Μια οξεία FNI έχει πάντα θανάσιμη κατάληξη, μπορεί ωστόσο να αποφευχθεί, εάν ο εκτροφέας γνωρίζει τις ομάδες αίματος των γατών του και προβαίνει σε καλά προ-μελετημένο ζευγάρωμα.

Η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς („Progressive Retina-Atrophie“) εμφανίζεται επίσης συγκριτικά συχνότερα σε γάτες Αβησσυνίας και Σομαλίας. Η ημεραλωπία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα, που ο αμφιβληστροειδής του ματιού καταστρέφεται στον ιστό λόγω τοπικών μεταβολικών διαταραχών. Στην εκφυλιστική μορφή, που κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο, εμφανίζονται διαταραχές στην όραση από το δεύτερο έτος ζωής – η ασθένεια αυτή ενδέχεται να ξεκινήσει έως και στο έκτο έτος ζωής της γάτας. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η τακτική εξέταση των εκτρεφόμενων ζώων από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο κτηνίατρο! Αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Η ανάπτυξη ειδικών τεστ DNA για τον έλεγχο της συγκεκριμένης ασθένειας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι γάτες Σομαλίας θεωρούνται επίσης ευαίσθητες στην έλλειψη του ενζύμου πυροσταφυλική κινάση στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που οδηγεί σε αναιμία λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παρά το γεγονός ότι οι μεταγγίσεις αίματος αποδεικνύονται σωτήριες, δεν υπάρχει γενικά θεραπεία κατά της ανεπάρκειας της πυροσταφυλικής κινάσης. Η ασθένεια κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο. Τα ζώα-φορείς δεν αρρωσταίνουν τα ίδια από ανεπάρκεια πυροσταφυλικής κινάσης – αλλά κατά το ζευγάρωμα δύο γατών-φορέων του γονιδίου γεννιούνται σχεδόν σίγουρα γατάκια που πάσχουν από έλλειψη του ζωτικού ενζύμου πυροσταφυλική κινάση.

Εκτροφή

Κληρονομικές ασθένειες όπως αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω, αποδεικνύουν επανειλημμένα, πόσο σημαντική είναι μια καλά μελετημένη, υπεύθυνη εκτροφή. Ένας εκτροφέας, το όνομα του οποίου αποτελεί εγγύηση για την υγεία των ζώων και των απογόνων τους, αναλαμβάνει την ευθύνη. Πηγαίνει τακτικά τις γάτες του στον κτηνίατρο, προκειμένου αυτές να εξεταστούν για κληρονομικές ασθένειες, όπως η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, ζευγαρώνει τις γάτες του με σύνεση, ώστε να προλαμβάνει την ισοερυθρόλυση των νεογνών, και παραδίδει τα νεαρά ζώα του μόνο σε καλά χέρια – συχνά με συμβόλαιο υιοθεσίας για την προστασία του ζώου. Στέκεται στο πλευρό όσων αγοράζουν τα γατάκια του, ώστε να τους παρέχει συμβουλές και βοήθεια κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες, και επίσης τους δίνει πιστοποιητικό εμβολιασμού και πιθανά αποτελέσματα εξετάσεων των νεαρών ζώων. Όλα αυτά κοστίζουν χρόνο και χρήμα: οι υψηλής ποιότητας τροφές για τις γάτες-μητέρες και τα γατάκια τους, τα έξοδα στον κτηνίατρο, οι εμβολιασμοί, οι αποπαρασιτώσεις και η ένταξη ως μέλος σε μια ένωση εκτροφέων προστίθενται στην τελική τιμή αγοράς μιας γάτας. Όλες οι ώρες, τις οποίες ένας εκτροφέας είναι εκεί για τα ζώα του, δεν συνυπολογίζονται στα παραπάνω.

Και φυσικά όλα αυτά έχουν ένα κόστος… Η Αβησσυνίας είναι μια πολύ σπάνια φυλή γάτας – η παραλλαγή της με ημι-μακρύ τρίχωμα, η Σομαλίας, είναι ακόμη πιο σπάνια. Μία γάτα ως κατοικίδιο κοστίζει από 700 ευρώ και άνω, ενώ μια γάτα αναπαραγωγής κοστίζει ασφαλώς περισσότερο.

Ιδίως τότε, όταν κάποιος θέλει να χαρίσει ένα νέο σπιτικό σε περισσότερες από μία γάτες, θα πρέπει να συγκεντρώσει ένα αρκετά υψηλό ποσό για την αγορά τους, προτού καταφέρει τελικά να έχει στο σπίτι του μια ή δύο γάτες.

Ως εναλλακτική λύση προσφέρονται οι γάτες που έχουν αποσυρθεί από την εκτροφή. Αυτές δίνονται συχνά σε φιλική τιμή στα χέρια έμπειρων γατόφιλων. Επιπλέον το καταφύγιο ζώων είναι πάντα ένα καλό μέρος, απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει κανείς την αναζήτηση για μια γάτα Σομαλίας! Εκεί υπάρχουν πολλές γάτες με κοντό ή μακρύ τρίχωμα, που περιμένουν για ένα καλό νέο σπιτικό. Και πού ξέρετε; Ίσως να βρείτε εκεί τη γάτα των ονείρων σας…

Σας ευχόμαστε πολλές χαρούμενες στιγμές με τη δική σας γάτα Σομαλίας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
3 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.

10 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους.

10 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!