Μια ξαφνικά φουσκωμένη κοιλίτσα μπορεί να είναι σημάδι ότι η γάτα σας είναι έγκυος.
Περιμένει η γάτα σας απογόνους; Τότε συγχαρητήρια! Σας ευχόμαστε να απολαύσετε αυτό το συναρπαστικό διάστημα! Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις έγκυες γάτες και πώς μπορείτε να στηρίξετε τη μέλλουσα γατομαμά σας μέχρι την ημέρα της γέννας.
Εάν έχετε συνειδητά αποφασίσει να ζευγαρώσετε τη γάτα σας, σίγουρα θα πρέπει να περιμένετε μερικές ημέρες μετά το ζευγάρωμα μέχρι να φανούν οι πρώτες ορατές αλλαγές. Όμως, οπλιστείτε με υπομονή, γιατί θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα. Μόνο μετά από περίπου 15 έως 18 ημέρες θα δείτε σιγά-σιγά τις θηλές της γάτας σας να διογκώνονται και να γίνονται ροζ.
Μετά από συνολικά πέντε εβδομάδες, η κοιλιά της γατούλας σας φαίνεται επιτέλους φουσκωμένη. Καθώς τώρα πρέπει να εξασφαλίσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για τα γατάκια στη μήτρα, τρώει περισσότερο. Σε γενικές γραμμές, η γάτα σας μπορεί να πάρει έως και δύο κιλά βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ναυτία εγκυμοσύνης). Αυτός είναι ο λόγος που κάνουν εμετό πιο συχνά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κυοφορία), οι ιδιοκτήτες γατών συχνά παρατηρούν ότι η συμπεριφορά της μέλλουσας γατομαμάς αλλάζει. Θέλει να την χαϊδεύετε περισσότερο και σας ακολουθεί όπου κι αν πάτε. Άλλες έγκυες γάτες, από την άλλη, γίνονται πιο απόμακρες και δεν θέλουν να τις αγγίζετε.
Έγκυρη ανίχνευση: Πώς μπορεί να διαπιστωθεί με σιγουριά η εγκυμοσύνη σε μια γάτα;
Οι διακυμάνσεις στη διάθεση και η φουσκωμένη κοιλιά είναι ενδείξεις ότι η γάτα σας μπορεί να είναι έγκυος, αλλά δεν αποτελούν πραγματική απόδειξη. Για να είστε σίγουροι ότι πέτυχε το ζευγάρωμα, ο κτηνίατρος πρέπει να εξετάσει τη γάτα σας πιο προσεκτικά.
Η αξιόπιστη ανίχνευση με υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να γίνει από την τρίτη περίπου εβδομάδα της κύησης. Το μηχάνημα υπερήχων εμφανίζει τους καρδιακούς παλμούς των εμβρύων σε ξεχωριστή οθόνη.
Με βάση την ακτινογραφία, ο κτηνίατρος μπορεί να σας πει μετά από περίπου 40 ημέρες πόσα γατάκια κυοφορεί η γάτα σας. Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο εάν δεν καλύπτει κάποιο μεγάλο έμβρυο τα υπόλοιπα έμβρυα που βρίσκονται από κάτω.
Η ακτινογραφία βοηθά επίσης στην καλύτερη αξιολόγηση της υγείας των εμβρύων και της γατομαμάς. Αυτό επιτρέπει στον κτηνίατρο να αποκλείσει το ενδεχόμενο συσσώρευσης αέρα (εμφύσημα) ή δυσμορφιών.
Πόσο διαρκεί η κύηση στις γάτες;
Οι γάτες είναι σεξουαλικά ώριμες από την ηλικία των τεσσάρων έως δώδεκα μηνών, ανάλογα με τη φυλή τους. Δεδομένου ότι έχουν οίστρο περίπου κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες, μπορούν να έχουν ακόμα και τρεις γέννες το χρόνο, σε αντίθεση με τους σκύλους.
Αν η γάτα σας είναι έγκυος, θα γεννήσει τα μωρά της μετά από περίπου 64 έως 69 ημέρες, κατά κανόνα. Κατά μέσο όρο, μια γάτα γεννά τα μικρά της μετά από 66 ημέρες.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την εγκυμοσύνη της γάτας σας
Κατά την εγκυμοσύνη μια γάτα σπαταλά πολλή ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, σε αυτήν τη φάση της ζωής της χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Για να διασφαλίσετε ότι η έγκυος γάτα σας θα περάσει αυτή την περίοδο με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος και ότι τα αγέννητα γατάκια θα είναι υγιή, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
Αν η γάτα σας επιδιώκει την επαφή μαζί σας, πρέπει να της την προσφέρετε.
Εάν είναι δυνατόν, αποφεύγετε να οργανώνετε μεγάλες γιορτές στο σπίτι ή να κάνετε μεγάλες αλλαγές (π.χ. μετακόμιση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γάτας σας.
Η άσκηση είναι καλή, αλλά μην περιμένετε πολλά από τη μέλλουσα γατομαμά.
Προσφέρετε στη γάτα σας τη δυνατότητα να μπορεί να αποσυρθεί και να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται.
Βεβαιωθείτε ότι η έγκυος γάτα σας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, οι οποίες έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, και ότι λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των απογόνων της.
Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρό σας και ενημερωθείτε εγκαίρως σχετικά με την αποπαρασίτωση και τους πιθανούς εμβολιασμούς (ιδανικά πριν από το ζευγάρωμα).
Μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη τροφή για γάτες στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus.
Επιπλοκές: Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν κτηνίατρο;
Κατά κανόνα, η κύηση στις γάτες εξελίσσεται χωρίς σημαντικές επιπλοκές. Παρόλα αυτά, τυχαίνει καμιά φορά κάτι να μην πάει βάσει σχεδίου. Μπορεί, για παράδειγμα, μερικές φορές μια έγκυος γάτα να μην έχει όρεξη να φάει ή να ρέει βλεννώδες ή ακόμα και αιματηρό έκκριμα από το άνοιγμα του κόλπου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε προληπτικά τον κτηνίατρό σας.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον κτηνίατρό σας ότι η γάτα σας είναι έγκυος πριν από οποιαδήποτε θεραπεία. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η χορήγηση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη της ψιψίνας σας και να βλάψει τα αγέννητα γατάκια.
Πρέπει να χωρίσω την έγκυο γάτα μου από τον αρσενικό γάτο;
Εάν η γάτα σας κυοφορεί ήδη, μπορεί να μείνει έγκυος και από άλλον αρσενικό γάτο ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει γιατί η πράξη του ζευγαρώματος πυροδοτεί αυτόματα την ωορρηξία. Συχνά, τα γατάκια του δεύτερου οίστρου αναπτύσσονται ανεπαρκώς ή πεθαίνουν μέσα στη μήτρα της γάτας σας. Επομένως, είναι σημαντικό να κρατάτε την έγκυο γάτα σας μακριά από αστείρωτους γάτους τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση.
Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;
Αν η γάτα σας είναι έγκυος, ετοιμαστείτε να ζήσετε συγκινητικές στιγμές. Ωστόσο, η επικείμενη γέννα μπορεί να σας προκαλεί και κάποια ερωτήματα, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που η ψιψίνα σας θα γίνει μαμά. Για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το χαρμόσυνο γεγονός, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα της γέννας όσον αφορά τις γάτες.
Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.