Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα αγαπημένα σας αιλουροειδή θα παραμείνουν κοντά σας για καιρό και θα είναι υγιή, θα πρέπει να τις εμβολιάσετε. Διαφορετικά, οι γάτες μπορεί να περάσουν σοβαρές ασθένειες που ενδέχεται να τις αφήσουν με μόνιμες συνέπειες ή, στη χειρότερη περίπτωση, να είναι θανατηφόρες.
Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από έναν εμβολιασμό;
Όσο σημαντικό και αν είναι να προστατεύετε τις γάτες σας από ασθένειες μέσω εμβολιασμού, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τους κινδύνους και τις παρενέργειες που συνοδεύονται. Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, μπορείτε ως ιδιοκτήτης να πάρετε μόνοι σας αυτή την απόφαση.
Εάν θέλετε να εμβολιάσετε τις γάτες σας, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιείς. Αυτό περιλαμβάνει ότι πρέπει να είναι απαλλαγμένες από παράσιτα και να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή. Μόνο έτσι ο εμβολιασμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να μην αποδυναμώσει περαιτέρω τη γάτα σας. Εάν είναι άρρωστη ή έχει εξασθενημένο οργανισμό, ο εμβολιασμός δεν θα προσφέρει επαρκή ανοσία στη γάτα.
Ποια είναι η διαδικασία εμβολιασμού στις γάτες;
Τα εμβόλια στα ζώα γίνονται μόνο από κτηνιάτρους, καθώς μόνο αυτοί είναι εξουσιοδοτημένοι να κάνουν καταχωρίσεις στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με κάθε εμβόλιο, εγχέονται παθογόνοι μικροοργανισμοί στη γάτα που δεν προκαλούν καμία ασθένεια. Το σώμα της παράγει στη συνέχεια τα λεγόμενα αντισώματα, τα οποία αποτρέπουν από το να μολυνθεί από μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.
Κατώτατη ηλικία για τον πρώτο εμβολιασμό της γάτας
Το πρώτο εμβόλιο στο γατάκι σας μπορεί να γίνει το νωρίτερο από την 8η εβδομάδα της ζωής του. Στη συνέχεια συνιστάται ένας βασικός εμβολιασμός με τα πιο συνηθισμένα εμβόλια κατά της πανλευκοπενίας και της ιογενούς ρινοτραχειίτιδας των αιλουροειδών. Με αυτόν τον τρόπο τα γατάκια σας προστατεύονται από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, εξακολουθούν να προστατεύονται από τα αντισώματα της μητέρας, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα γατάκια μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους ανοσία κατά των παθογόνων μικροοργανισμών μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Ως εκ τούτου, συνιστάται ανεπιφύλακτα ο επανεμβολιασμός των γατών σε ηλικία 12 εβδομάδων. Εάν οι γάτες είναι ήδη μεγαλύτερες των 12 εβδομάδων κατά τη στιγμή του εμβολιασμού, αρκεί ένα μόνο εμβολιασμός για να δημιουργηθεί αξιόπιστη ανοσία.
Χρειάζονται οι γάτες εσωτερικού χώρου εμβολιασμό;
Οι γάτες που μεγαλώνουν αποκλειστικά σε εσωτερικό χώρο δεν έρχονται σε επαφή με άγνωστες ομοειδείς τους, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από παθογόνους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, υπάρχουν και τυπικές ασθένειες της γάτας που μπορούν να μεταδοθούν ακόμη και χωρίς επαφή με άλλες γάτες, όπως είναι η πανλευκοπενία και η ρινοτραχειίτιδα των αιλουροειδών. Συνεπώς, είναι εξίσου απαραίτητο να εμβολιάζονται τόσο οι γάτες εσωτερικού χώρου όσο και οι ελεύθερες.
Ποια εμβόλια συνιστώνται για τις γάτες;
Όπως και στους ανθρώπους, κάθε εμβολιασμός περιλαμβάνει μια βασική ανοσοποίηση και επακόλουθους αναμνηστικά εμβόλια. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί.
Οι πιο επικίνδυνες ασθένειες στις γάτες, για τις οποίες έχουν βγει αποτελεσματικά εμβόλια είναι οι εξής:
• Ιός της πανλευκοπενείας των αιλουροειδών
• Ρινοτραχειίτιδα των αιλουροειδών (λοίμωξη από τον ιό του έρπητα και τον ιό calici)
• Λευχαιμία
• Λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP)
• Λύσσα
Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβολιασμός κατά του ιού της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (AIDS της γάτας).
Τα πιο απαραίτητα εμβόλια για γάτες
Πανλευκοπενία
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοιμώδης εντερίτιδα στις γάτες προκαλείται από τον ιό της πανλευκοπενίας των αιλουροειδών και είναι παρόμοια ομοιότητες με τον παθογόνο μικροοργανισμό του παρβοϊού στους σκύλους. Η μετάδοση γίνεται από ζώο σε ζώο, αλλά και μέσω αντικειμένων στα οποία βρίσκονται οι μικροοργανισμοί. Η νόσος αυτή μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα. Ο ιός χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανθεκτικότητα και συνεπώς μπορεί να αποτελέσει μόνιμο κίνδυνο για τις ανεμβολίαστες γάτες. Μπορεί να βρεθεί στις εκκρίσεις των άρρωστων γατών καθώς και σε εκκρίσεις από γάτες που έχουν ήδη αναρρώσει από την νόσο. Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινά από την 8η εβδομάδα ζωής. Το αν είναι απαραίτητος κάθε χρόνο ή μόνο κάθε τρία χρόνια εξαρτάται από το εκάστοτε παρασκεύασμα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά. Η ασθένεια εμφανίζεται συχνά σε νεαρές γάτες, αν και ορισμένες φορές μπορεί να επηρεάσει και τις πιο ηλικιωμένες. Τα πρώτα σημάδια της νόσου εμφανίζονται συνήθως τρεις έως εννέα ημέρες μετά τη μόλυνση. Αυτά περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια όρεξης, πυρετό, άρνηση φαγητού και εμετό.
Ρινοτραχειίτιδα
Η ρινοτραχειίτιδα των αιλουροειδών προκαλείται από τους ιούς calici και έρπητα. Το ακίνδυνο όνομα είναι παραπλανητικό αν αναλογιστούμε ότι η ασθένεια είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή ακόμη και τύφλωση της γάτας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί μοιραία στη χειρότερη περίπτωση. Οι γάτες σας πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για την ρινοτραχειίτιδα από την 8η εβδομάδα της ζωής τους. Εάν η γάτα σας ζει σε εξωτερικό χώρο, οι κτηνίατροι συνιστούν να εμβολιάζεται ετησίως, ενώ μια αποκλειστικά οικόσιτη γάτα θα πρέπει να εμβολιάζεται μόνο κάθε δύο έως τρία χρόνια.
Λύσσα
Από τη στιγμή που μολύνει τον οργανισμό, η λύσσα είναι θανατηφόρα. Το εμβόλιο κατά της λύσσας προσφέρει προστασία όχι μόνο για το κατοικίδιό σας, αλλά και σε εσάς ως ιδιοκτήτη, γιατί η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί από τις γάτες στον άνθρωπο, ενώ μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα παγκοσμίως. Ο παθογόνος παράγοντας της λύσσας είναι ο ιός της λύσσας. Σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε τη γάτα σας σε ταξίδι στο εξωτερικό, ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός. Κατά βάση προσβάλλονται οι γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα από λύσσα. Η γάτα σας πρέπει να εμβολιάζεται από την ηλικία των 12 εβδομάδων. Ανάλογα με το εμβόλιο, πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο έως τρία χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.
Εμβόλια που πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά
Κατά της λευχαιμίας
Η λευχαιμία των αιλουροειδών είναι μια ασθένεια που επί του παρόντος δεν είναι ιάσιμη. Οδηγεί σε όγκους και διαταραχή του σχηματισμού των κυττάρων του αίματος. Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι, αν η γάτα σας θέλει να κυκλοφορεί έξω, θα πρέπει να την έχετε εμβολιάσει από την 9η εβδομάδα της ζωής της. Το αναμνηστικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε ένα ή κάθε τρία χρόνια. Επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο, ο οποίος θα χαρεί να σας ενημερώσει περαιτέρω.
Κατά της FIP (Λοιμώδης περιτονίτιδα αιλουροειδών)
Η λοιμώδης περιτονίτιδα στις γάτες προκαλείται από τον κορωνοϊό των αιλουροειδών. Η πιο συχνή εκδήλωση της νόσου είναι η μόλυνση του περιτοναίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, προσβάλλει μόνο τον υπεζωκότα. Δεν γίνεται σχεδόν ποτέ άμεση μετάδοση του ιού FIP από γάτα σε γάτα. Στις γάτες που έχουν καλή κυτταρική υγεία, υπάρχει συνήθως μια καλή πιθανότητα ο κορωνοϊό να μην εξελιχθεί σε ιό FIP, ο οποίος είναι μάλιστα και θανατηφόρος.
Κατά της χλαμυδιακής λοίμωξης (χλαμυδίωση ή Chlamydophila felis)
Ο εμβολιασμός κατά της χλαμυδιακής λοίμωξης στις γάτες πρέπει να πραγματοποιηθεί από την 8η εβδομάδα ζωής. Η νόσος προσβάλλει κυρίως τα μάτια και εκδηλώνεται με τη μορφή επιπεφυκίτιδας στη μία ή και στις δύο πλευρές. Η χλαμυδίωση αποτελεί πρόβλημα ειδικά στα γατάκια και στα σπίτια με πολλές γάτες. Εάν παρατηρείτε κάτι τέτοιο στο γάτα σας, συνιστάται ανεπιφύλακτα ο εμβολιασμός κατά της chlamydophila felis. Διαφορετικά, υπάρχει και ο κίνδυνος να μεταδοθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί από τα μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο.
Υποστήριξη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
Εκτός από τα εμβόλια, η υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες, το νερό, τα ζεστά κρεβάτια – και φυσικά οι πολλές αγκαλιές – συμβάλλουν επίσης στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ομάδα της zooplus εύχεται σε εσάς και τη γάτα σας να έχετε πάντα υγεία.
Περιηγηθείτε στο κατάστημά μας στα είδη για γάτες και ανακαλύψτε την τεράστια γκάμα προϊόντων μας!
Ακριβώς όπως και τα κουτάβια, έτσι και τα γατάκια έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες, προκειμένου να έχουν ένα υγιές μεγάλωμα και μια σωστή ανάπτυξη. Οι διατροφικές ανάγκες της κάθε γάτας εξαρτώνται από τη φυλή, την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία της. Για παράδειγμα, οι άτακτες γάτες χρειάζονται σίγουρα περισσότερη ενέργεια από αυτές που κοιμούνται συνέχεια. Όσο χαριτωμένο κι αν φαίνεται ένα παχουλό γατάκι, οι γάτες δεν πρέπει να έχουν περιττό λίπος. Τα πλευρά τους θα πρέπει να είναι πάντα καλά ψηλαφητά μέσα από το τρίχωμα και η μέση θα πρέπει να είναι ορατή. Η επιλογή της σωστής διατροφής για γατάκια αποτελεί λοιπόν το Α και το Ω, προκειμένου να προσφέρετε στη νεαρή γάτα σας επαρκή ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο στάδιο της ανάπτυξης.
Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα αγαπημένα σας αιλουροειδή θα παραμείνουν κοντά σας για καιρό και θα είναι υγιή, θα πρέπει να τις εμβολιάσετε. Διαφορετικά, οι γάτες μπορεί να περάσουν σοβαρές ασθένειες που ενδέχεται να τις αφήσουν με μόνιμες συνέπειες ή, στη χειρότερη περίπτωση, να είναι θανατηφόρες.
Κατά κανόνα, η μητέρα-γάτα φροντίζει αποκλειστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μικρά γατάκια της τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής τους. Μέσω των αντισωμάτων στο μητρικό γάλα προστατεύονται από λοιμώξεις. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά το γατάκι αρρωστήσει, συνιστάται πάντοτε μια γρήγορη επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο. Ιδίως τα νεαρά ζώα έχουν λίγες αντοχές, οι ζωτικές λειτουργίες μπλοκάρουν γρήγορα και σε σοβαρές ασθένειες τα μικρά παραιτούνται από τον εαυτό τους.