{"url":"https://www.zooplus.gr/periodiko/gates/ygeia-frontida-gatas/genna-gatas","title":"Η γέννα της γάτας: Όταν η γατούλα σας αποκτά απογόνους","mag_id":252257,"is_single":true,"cat_name":"Γάτες","sub_cat_id":2033,"sub_cat_name":"Υγεία & Φροντίδα Γάτας","cat_id":2028}
Ένα μικρό γατάκι μετά τη γέννησή του χρειάζεται πολλή ηρεμία και την αγκαλιά της μαμάς του.
Αν η γάτα σας είναι έγκυος, ετοιμαστείτε να ζήσετε συγκινητικές στιγμές. Ωστόσο, η επικείμενη γέννα μπορεί να σας προκαλεί και κάποια ερωτήματα, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που η ψιψίνα σας θα γίνει μαμά. Για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το χαρμόσυνο γεγονός, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα της γέννας όσον αφορά τις γάτες.
Αν η γάτα σας μείνει έγκυος, θα πρέπει να περάσουν περίπου εννέα εβδομάδες μέχρι να γεννηθούν τα γατάκια. Ο ακριβής χρόνος κυοφορίας, ωστόσο, κυμαίνεται μεταξύ 61 και 72 ημερών. Αν τα γατάκια δεν έχουν έρθει ακόμη στον κόσμο μέχρι την 72η ημέρα, πρέπει να επισκεφτείτε επειγόντως έναν κτηνίατρο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γάτες συνήθως περιορίζουν και τις γενικές δραστηριότητές τους – εκτός από εκείνες που αφορούν το μπολ με το φαγητό τους. Εξάλλου, τώρα η έγκυος γάτα τρώει όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για τα γατάκια στην κοιλίτσα της. Αντίστοιχα, αλλάζει και το βάρος της μέλλουσας μαμάς και γίνεται όλο και πιο στρογγυλή.
Τι χρειάζομαι για τη γέννα της γάτας;
Κατά κανόνα, οι γάτες διαχειρίζονται τη γέννα των μικρών τους μόνες τους. Ευτυχώς, οι επιπλοκές είναι σπάνιο φαινόμενο. Παρακολουθήστε λοιπόν το συμβάν, μείνετε ήρεμοι και απλώς βεβαιωθείτε ότι η ψιψίνα σας νιώθει καλά. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε να δημιουργήσετε οποιουδήποτε είδους στρες για τη γατούλα σας προς το τέλος της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα.
Εάν πλησιάζει η γέννα της γάτας, προσφέρετε στη γάτα σας άνετα εξοπλισμένα κιβώτια ή χάρτινες κούτες ως χώρο για την ώρα της γέννας. Ωστόσο, δεν εκτιμούν όλες οι γάτες αυτές τις κινήσεις. Πολλές μέλλουσες γατομαμάδες αποσύρονται στην ντουλάπα ή σε ένα καλάθι με άπλυτα για να γεννήσουν τα μωρά τους.
Άλλες σημαντικές προετοιμασίες:
Έχετε εύκαιρο το τηλέφωνο του κτηνιάτρου σας. Καλύτερα να είστε σίγουροι για παν ενδεχόμενο.
Προμηθευτείτε μια ζυγαριά, για να μετρήσετε το βάρος των μικρών γατιών.
Κρατήστε σημειώσεις για τη διαδικασία της γέννας της γάτας, καταγράφοντας την ώρα γέννησης και το βάρος των νεογέννητων γατιών. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον κτηνίατρο, σε περίπτωση που παρουσιαστούν αργότερα επιπλοκές.
Έχετε έτοιμη μια μικρή, καθαρή πετσέτα για να καθαρίσετε τα νεογέννητα γατάκια, αν χρειαστεί. Για αυτό βέβαια συνήθως φροντίζει η μαμά.
Σας συνιστούμε επίσης να χρησιμοποιήσετε θερμαινόμενα χαλάκια, υπέρυθρη θερμάστρα ή μαξιλάρια με θερμαινόμενους κόκκους, για να δημιουργήσετε μια ζεστή φωλιά για τα γατάκια.
Πώς θα καταλάβω ότι πλησιάζει η ώρα της γέννας της γάτας;
Υπάρχουν διάφορα σημάδια που μαρτυρούν ότι πλησιάζει η ώρα να γεννήσει η γάτα σας. Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:
Ανησυχία:Τις μέρες πριν τη γέννα, η γάτα γίνεται όλο και πιο ανήσυχη. Τριγυρνάει περισσότερο στον χώρο, νιαουρίζει πιο συχνά ή καθαρίζεται συνεχώς.
Απώλεια όρεξης:Η γάτα τρώει λιγότερο ή αρνείται εντελώς την τροφή. Αντ’ αυτού, πίνει περισσότερο.
Αναζήτηση μιας κρυψώνας:Η μέλλουσα μητέρα αναζητά ένα ήσυχο και προστατευμένο μέρος για να φέρει τα μικρά της στον κόσμο.
Εκκρίνεται μητρικό γάλα από τις θηλές
Η γάτα ξαπλώνει στο πλάι και ανασαίνει πιο γρήγορα.
Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, είναι προτιμότερο να μείνετε στο σπίτι για να καθησυχάσετε τη γατούλα σας και να τη βοηθήσετε με τυχόν επιπλοκές.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γέννας της γάτας;
Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στις γάτες πριν τη γέννα αρχίζουν οι συστολές. Η γάτα σας αναπνέει γρήγορα και δυνατά, γουργουρίζει και μπορεί να επιζητά την παρουσία και τη στοργή σας. Πολλές οικόσιτες γάτες δεν θέλουν με τίποτα να μένουν μόνες τους σε αυτήν τη φάση. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλήστε με καθησυχαστικό τόνο στη γάτα σας και χαϊδέψτε την.
Συνήθως μεσολαβούν δύο ώρες μεταξύ της έναρξης του τοκετού και της γέννησης του πρώτου μωρού. Ακριβώς πριν από την έναρξη, αρχίζει η κοιλιακή πίεση. Τότε, η γάτα πιέζει εμφανώς την κοιλιά της ξανά και ξανά. Στη συνέχεια, έρχεται πολύ γρήγορα το πρώτο γατάκι στον κόσμο. Μπορεί να μεσολαβήσει μέχρι και μία ώρα ανάμεσα στις γέννες για κάθε γατάκι – κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η γατομαμά ξεκουράζεται λίγο.
Καθαρισμός των νεογέννητων γατιών
Αμέσως μετά τη γέννα, η γάτα απομακρύνει τον αμνιακό σάκο, κόβει τον ομφάλιο λώρο με τα δόντια της και καθαρίζει το γατάκι. Το λίγο δυνατό γλείψιμο είναι σημαντικό για την τόνωση της αναπνοής του γατιού.
Εάν η γάτα σας είναι πολύ εξαντλημένη ή δεν ξεκινάει να το κάνει μόνη της, μπορείτε να τη βοηθήσετε προσεκτικά. Τοποθετήστε το γατάκι μπρούμυτα και τρίψτε το απαλά αντίθετα στη φορά του τριχώματος. Στόχος είναι η απόφραξη των αναπνευστικών οδών και η τόνωση της αναπνοής.
Παρεμπιπτόντως, μην εκπλαγείτε από τα παρακάτω: Πολλές γάτες τρώνε τα απομεινάρια της γέννας τους. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά που έχουν οι γάτες, μεταξύ άλλων, για να αποτρέψουν την προσέλκυση τυχόν αρπακτικών.
Πώς θα αναγνωρίσω τυχόν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας της γάτας;
Οι γάτες φέρνουν τα μωρά τους μόνες τους στον κόσμο και συνήθως δεν χρειάζονται ανθρώπινη βοήθεια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι απλώς να ελέγχετε τακτικά ότι η ψιψίνα σας είναι καλά. Όμως, μην παρεμβαίνετε στη διαδικασία της γέννας αν δεν υπάρχει ανάγκη – αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον στρες στη γάτα σας.
Ωστόσο, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια κατά τη διάρκεια της γέννας και μετά, που αν τα δείτε θα πρέπει να καλέσετε έναν κτηνίατρο:
Η γάτα σπρώχνει για πάνω από ώρες και ακόμη δεν έχει γεννηθεί κανένα γατάκι.
Μπορείτε ήδη να δείτε το μωρό, αλλά παρά το παρατεταμένο σπρώξιμο δεν βγαίνει εντελώς.
Περνάει πολλή ώρα μέχρι να έρθει το επόμενο γατάκι. Δεν πρέπει να μεσολαβεί πάνω από μιάμιση ώρα μεταξύ των γεννήσεων.
Το αμνιακό υγρό που βγαίνει μυρίζει πολύ άσχημα.
Η γάτα συνεχίζει να σπρώχνει, παρόλο που έχουν γεννηθεί όλα τα γατάκια.
Η γατομαμά φαίνεται απαθής και έχει έντονη αιμορραγία.
Μετά τη γέννα, η γάτα φαίνεται πολύ ανήσυχη, τρέμει ή σταματά να τρώει.
Παρατηρείτε αιματηρό ή καφετί, δύσοσμο έκκριμα στις θηλές της μαμάς.
Τα γατάκια φαίνονται πολύ αδύναμα, είναι άτονα, δεν πίνουν γάλα και δεν παίρνουν σχεδόν καθόλου βάρος.
Μετά τη γέννα της γάτας: Και τώρα τι;
Λίγο μετά τη γέννα της γάτας, τα γατάκια αναζητούν τις θηλές της μαμάς τους και αρχίζουν να πίνουν το πρώτο μητρικό γάλα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί μέσω του πρώτου θηλασμού το νεαρό ζώο λαμβάνει τα απαραίτητα αντισώματα για το ανοσοποιητικό του σύστημα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά μπορεί να τα λάβει το γατάκι μόνο τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση.
Επίσης, μερικές φορές οι γατομαμάδες μπορεί να μεταφέρουν τα μικρά τους σε άλλο μέρος μετά τη γέννα, για να τα προστατεύσουν από πιθανούς εχθρούς. Αυτή είναι μια εντελώς φυσιολογική, ενστικτώδης συμπεριφορά. Αφήστε τη γάτα σας να επιλέξει εκείνη το κατάλληλο σημείο.
Ευχόμαστε τα καλύτερα σε εσάς, τη γατομαμά και τα γατάκια!
Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;
Αν η γάτα σας είναι έγκυος, ετοιμαστείτε να ζήσετε συγκινητικές στιγμές. Ωστόσο, η επικείμενη γέννα μπορεί να σας προκαλεί και κάποια ερωτήματα, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που η ψιψίνα σας θα γίνει μαμά. Για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το χαρμόσυνο γεγονός, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα της γέννας όσον αφορά τις γάτες.
Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.