Όσο τα γατάκια καταναλώνουν μητρικό γάλα, είναι καλά προστατευμένα από μολύνσεις λόγω των αντισωμάτων, που περιέχονται μέσα στο μητρικό γάλα. Αυτή η προστατευτική δράση μειώνεται μόνο όταν τα γατάκια αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές από την ηλικία των έξι εβδομάδων.
Προληπτικοί εμβολιασμοί
Τα γατάκια πρέπει τώρα να αναπτύξουν το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ιών, των βακτηρίων, των μυκήτων και των παρασίτων. Ευτυχώς, τα περισσότερα παθογόνα είναι αβλαβή, αν και τα γατάκια δεν μπορούν να απαλλαγούν τόσο εύκολα από κάποιους ιούς. Ως εκ τούτου, συνιστώνται προληπτικοί εμβολιασμοί στην ηλικία των οκτώ εβδομάδων περίπου.
Κρυολόγημα των γατών & λευχαιμία των αιλουροειδών
Το εμβόλιο κατά του κρυολογήματος των γατών και της λευχαιμίας των αιλουροειδών (feline leukopenia) είναι αυτό που έχει πρωταρχική σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμη και οι αποκλειστικά οικόσιτες γάτες ενδέχεται να μολυνθούν από ανθρώπους, π.χ. μέσω των παπουτσιών που φοριούνται μέσα και έξω από το σπίτι. Οι επίμονοι ιοί παρβοϊοί προκαλούν ανεξέλεγκτη διάρροια στα γατάκια. Οι ερπητοϊοί και καλυκοϊοί ευθύνονται για το κρυολόγημα, το οποίο ωστόσο μπορεί να αποφευχθεί μέσω εμβολιασμού.
Λεύκωση
Οι αποκλειστικά οικόσιτες γάτες είναι σχετικά ασφαλείς, αλλά αυτές που έρχονται σε επαφή με άλλες γάτες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της λεύκωσης. Αυτή η ιογενής ασθένεια ενδέχεται να εμφανιστεί μερικά χρόνια μετά τη μόλυνση. Οι συνέπειες είναι όγκοι, συνεχώς επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ή πρησμένοι λεμφαδένες. Μια εξέταση αίματος στον κτηνίατρο δείχνει, εάν η γάτα σας έχει κολλήσει από ένα άλλο ζώο.
Λύσσα
Το εμβόλιο κατά της λύσσας και η προστασία από τα σκουλήκια αποτελούν περαιτέρω προληπτικά μέτρα. Η μητέρα-γάτα πρέπει να αποπαρασιτώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι τα σκουλήκια θα μεταδοθούν στα γατάκια της. Για περισσότερη ασφάλεια, τα γατάκια θα πρέπει να αποπαρασιτώνονται μία εβδομάδα πριν από κάθε εμβολιασμό.
Στείρωση: ναι ή όχι;
Μόλις περάσουν τελικά οι πρώτες εβδομάδες προς μικρή ή μεγάλη ικανοποίηση όλων, φθάνει η στιγμή να αποφασίσετε, εάν θα στειρώσετε τώρα τη γάτα σας. Ένα αρσενικό γατάκι, που μαρκάρει με την ούρηση την περιοχή του στο σπίτι, καθιστά αυτή την απόφαση εύκολη για εσάς. Η στείρωση συνιστάται κυρίως για θηλυκές γάτες, εάν θέλετε να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενώ παράλληλα μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης όγκων. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τις αρνητικές συνέπειες.
Ακριβώς όπως και τα κουτάβια, έτσι και τα γατάκια έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες, προκειμένου να έχουν ένα υγιές μεγάλωμα και μια σωστή ανάπτυξη. Οι διατροφικές ανάγκες της κάθε γάτας εξαρτώνται από τη φυλή, την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία της. Για παράδειγμα, οι άτακτες γάτες χρειάζονται σίγουρα περισσότερη ενέργεια από αυτές που κοιμούνται συνέχεια. Όσο χαριτωμένο κι αν φαίνεται ένα παχουλό γατάκι, οι γάτες δεν πρέπει να έχουν περιττό λίπος. Τα πλευρά τους θα πρέπει να είναι πάντα καλά ψηλαφητά μέσα από το τρίχωμα και η μέση θα πρέπει να είναι ορατή. Η επιλογή της σωστής διατροφής για γατάκια αποτελεί λοιπόν το Α και το Ω, προκειμένου να προσφέρετε στη νεαρή γάτα σας επαρκή ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο στάδιο της ανάπτυξης.
Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα αγαπημένα σας αιλουροειδή θα παραμείνουν κοντά σας για καιρό και θα είναι υγιή, θα πρέπει να τις εμβολιάσετε. Διαφορετικά, οι γάτες μπορεί να περάσουν σοβαρές ασθένειες που ενδέχεται να τις αφήσουν με μόνιμες συνέπειες ή, στη χειρότερη περίπτωση, να είναι θανατηφόρες.
Κατά κανόνα, η μητέρα-γάτα φροντίζει αποκλειστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μικρά γατάκια της τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής τους. Μέσω των αντισωμάτων στο μητρικό γάλα προστατεύονται από λοιμώξεις. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά το γατάκι αρρωστήσει, συνιστάται πάντοτε μια γρήγορη επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο. Ιδίως τα νεαρά ζώα έχουν λίγες αντοχές, οι ζωτικές λειτουργίες μπλοκάρουν γρήγορα και σε σοβαρές ασθένειες τα μικρά παραιτούνται από τον εαυτό τους.