Οι γάτες με υπερθυρεοειδισμό συνήθως χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για όλη τους τη ζωή.
Παρατηρείτε τη γατούλα σας να χάνει συνεχώς βάρος παρότι απολαμβάνει το φαγητό της; Τότε πολύ πιθανό να πάσχει από υπερθυρεοειδισμό. Διαβάστε και μάθετε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε για τον υπερθυρεοειδισμό στις γάτες.
Συμπτώματα: Πώς εκδηλώνεται ο υπερθυρεοειδισμός στις γάτες;
Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες. Ως εκ τούτου, ο υπερθυρεοειδισμός στις γάτες επηρεάζει διάφορα όργανα. Αυτό σχετίζεται με μια κλινική εικόνα (συμπτώματα) που συνεχώς μεταβάλλεται.
Ο υπερθυρεοειδισμός στις γάτες συχνά εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη
Τριχόπτωση και ακατάστατο τρίχωμα
Λαχάνιασμα και αναπνευστικά προβλήματα
Αυξημένη κατανάλωση νερού και ούρηση (πολυδιψία και πολυουρία)
Αυξημένη δραστηριότητα και γενική ανησυχία
Δυσκολία στην κατάποση
Μερικές φορές μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας, όπως ξαφνική επιθετικότητα ή φόβο. Εάν η ασθένεια προσβάλλει την γαστρεντερική οδό, μπορεί αυτό να εκδηλωθεί με διάρροια ή έμετο.
Τελικό στάδιο: Αυτό συμβαίνει στις γάτες που δεν λαμβάνουν θεραπεία
Εάν η γάτα σας που πάσχει από υπερθυρεοειδισμό δεν λάβει θεραπεία, θα φτάσει σταδιακά στο τελικό στάδιο της νόσου. Οι ορμόνες έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, η οποία με την σειρά της καταστρέφει άλλα όργανα, όπως τα νεφρά ή τα μάτια.
Διάγνωση: Πώς μπορεί να ανιχνευθεί ο υπερθυρεοειδισμός στη γάτα;
Για τον εντοπισμό του υπερθυρεοειδισμού στη γάτα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα διαγνωστικά εργαλεία μετά τη γενική κλινική εξέταση:
Εξέταση αίματος
Εάν ο κτηνίατρος πάρει αίμα από τη γάτα σας, μπορεί στη συνέχεια να εξετάσει το δείγμα για διάφορες παραμέτρους. Ο υπερθυρεοειδισμός στις γάτες συνδέεται συχνά με αύξηση των ηπατικών ενζύμων (π.χ. αμινοτρανσφεράση της αλανίνης ή αλκαλική φωσφατάση).
Επιπλέον, λόγω της επιδεινωμένης μυϊκής δραστηριότητας που συνδέεται με τον υπερθυρεοειδισμό, η κρεατινίνη συχνά είναι μειωμένη.
Εξέταση θυρεοειδούς
Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να μετρήσει τη συγκέντρωση διαφόρων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη μέτρηση της ορμόνης Τ4 στον ορό ή της ελεύθερης ορμόνης Τ4 (ft4).
Με την εξέταση θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), ο κτηνίατρος ελέγχει την επικοινωνία μεταξύ της υπόφυσης στον εγκέφαλο και του θυρεοειδούς αδένα. Στις άρρωστες γάτες, ο κτηνίατρος θα περιμένει χαμηλά επίπεδα TSH, καθώς η αυξημένη Τ4 στον υπερθυρεοειδισμό καταστέλλει την απελευθέρωση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης από την υπόφυση.
Υπερηχογραφία
Οι κτηνίατροι χρησιμοποιούν συχνά τη μέθοδο της υπερηχογραφίας (υπερηχογράφημα) για να αποκλείσουν τη νόσο του θυρεοειδούς. Χρησιμοποιώντας τη συσκευή υπερήχων, μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση του θυρεοειδούς ιστού.
Παράλληλα, μπορεί να πραγματοποιήσει αναρρόφηση με λεπτή βελόνα υπό την καθοδήγηση υπερήχων για τη λήψη δείγματος ιστού, ώστε να αξιολογήσει εάν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης.
Σπινθηρογράφημα
Εάν ο κτηνίατρος έχει βρει έναν όγκο στον θυρεοειδή αδένα, μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς για να ελέγξει τον μεταβολισμό του ιωδίου του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό περιλαμβάνει τη χορήγηση ραδιενεργών ουσιών (ραδιονουκλίδια) στη γάτα σας, που είναι παρόμοιες με το ιώδιο.
Ο κτηνίατρος μπορεί στη συνέχεια να απεικονίσει την ακτίνα γάμμα που εκπέμπεται από αυτή τη ραδιενεργό ουσία με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας. Στη συνέχεια, συγκρίνει τις εικόνες με τις τιμές του σιελογόνου αδένα για να ανιχνεύσει τυχόν αλλαγές στον θυρεοειδή αδένα.
Ακτίνες Χ
Υπάρχουν κι άλλα διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμεύουν για τον έλεγχο της κατάστασης άλλων οργάνων. Για παράδειγμα, ο κτηνίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ακτινογραφία για να αξιολογήσει κοιλιακά όργανα όπως το ήπαρ ή τα νεφρά.
Section
Θεραπεία: Πώς αντιμετωπίζεται ο υπερθυρεοειδισμός στις γάτες;
Η κτηνιατρική διαχωρίζει τη θεραπεία σε αναστρέψιμη και μη αναστρέψιμη.
1. Αναστρέψιμη θεραπεία
Αυτή η μορφή θεραπείας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με θυρεοστατικές ουσίες. Τα φάρμακα καρβιμαζόλη, μεθιμαζόλη ή θειαμαζόλη αναστέλλουν την παραγωγή των ορμονών Τ4 και Τ3.
Εάν σταματήσετε τη χορήγηση μεθιμαζόλης, ο θυρεοειδής αρχίζει και πάλι να υπερπαράγεται. Επομένως, πρόκειται για μια θεραπεία εφ’ όρου ζωής.
Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τακτικά (περίπου κάθε τρεις μήνες) τα επίπεδα του θυρεοειδούς της γάτας σας. Μόνο τότε ο κτηνίατρος μπορεί να προσαρμόσει τη δόση ξεχωριστά και να μειώσει τις παρενέργειες, αν είναι δυνατόν.
Μαζί με τις άλλες θεραπείες ή και ως εναλλακτική λύση, μπορείτε να αλλάξετε και τη διατροφή της γάτας σας. Η αποκλειστική χορήγηση τροφής με μειωμένο ιώδιο στη γάτα σας, για παράδειγμα, θα ρυθμίσει και τη συγκέντρωση της αυξημένης Τ4 στον ορό. Ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το ποιες διαιτητικές τροφές είναι κατάλληλες για τη γάτα σας.
Σημείωση: Η επιλογή μιας κατάλληλης διαιτητικής τροφής μπορεί να υποστηρίξει τις φυσικές σωματικές λειτουργίες της γάτας σας. Έχετε κατά νου, ωστόσο, ότι οι διαιτητικές τροφές δεν μπορούν να θεραπεύσουν ή να προλάβουν ασθένειες. Θα πρέπει επίσης να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη σωστή διατροφή για τη γάτα σας. Μπορείτε να βρείτε ειδικές τροφές στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus.
2. Μη αναστρέψιμη θεραπεία
Τα μη αναστρέψιμα μέτρα τίθενται υπό αμφισβήτηση όταν τα αναστρέψιμα μέτρα δεν είναι (ή δεν είναι πλέον) αποτελεσματικά.
Η ραδιοϊωδιοθεραπεία θεωρείται ο χρυσός κανόνας. Το ραδιενεργό ιώδιο που εγχέεται στις φλέβες ή κάτω από το δέρμα καταστρέφει τον παθολογικά αλλοιωμένο αδενικό ιστό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί μία μόνο εφαρμογή.
Μια δεύτερη επιλογή είναι η θυρεοειδεκτομή. Πρόκειται για τη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα.
Κόστος: Πόσο ακριβή είναι η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού στις γάτες;
Η μακροχρόνια φαρμακευτική θεραπεία συνοδεύεται από συνεχή έξοδα. Θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 30 ευρώ το μήνα για τα αντίστοιχα δισκία. Επιπλέον, υπάρχουν περαιτέρω έξοδα για τις κτηνιατρικές εξετάσεις.
Το κόστος της χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα ή της ραδιοϊωδιοθεραπείας κυμαίνεται μεταξύ περίπου 1000 και 2000 ευρώ.
Ωστόσο, παράγοντες όπως το βάρος της γάτας σας (για τον υπολογισμό της δόσης του φαρμάκου που απαιτείται) μπορούν να επηρεάσουν το κόστος ξεχωριστά.
Αιτίες: Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό στις γάτες;
Υπερθυρεοειδισμός είναι όταν ο θυρεοειδής αδένας της γάτας σας εκκρίνει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης. Αυτός ο σημαντικός αδένας βρίσκεται αριστερά και δεξιά της τραχείας στο λαιμό της γάτας σας. Οι πιο γνωστές θυρεοειδικές ορμόνες είναι η θυροξίνη (Τ4) και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3).
Ο όγκος ως το πιο συχνό αίτιο
Τις περισσότερες φορές, οι παθολογικές αλλοιώσεις στον θυρεοειδικό ιστό ευθύνονται για τον υπερθυρεοειδισμό στις γάτες. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ορμονοπαραγωγικού όγκους του ενός ή και των δύο λοβών του θυρεοειδούς αδένα.
Η πλειονότητα των γατών με καρκίνο έχει καλοήθες αδένωμα. Σπανιότερα, οι γάτες αναπτύσσουν επιθετικό καρκίνωμα που παράγει την ορμόνη Τ4.
Άλλες αιτίες και βαθύτεροι παράγοντες
Ορισμένες προσβεβλημένες γάτες πάσχουν από αδενωματώδη υπερπλασία. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιστός του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται έτσι ώστε ο αδένας να παράγει περισσότερες ορμόνες.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει πλήρως τι προκαλεί υπερθυρεοειδισμό στις γάτες. Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου:
Πρόγνωση: Μπορεί να θεραπευτεί ο υπερθυρεοειδισμός στις γάτες;
Η πρόγνωση του υπερθυρεοειδισμού στις γάτες θεωρείται γενικά καλή. Ωστόσο, εάν η γάτα σας πάσχει από σοβαρές συνακόλουθες ασθένειες (π.χ. χρόνια νεφροπάθεια), αυτές μπορεί να περιορίσουν το προσδόκιμο ζωής.
Επιπλέον, αν δεν κάνετε θεραπεία στη γάτα σας, πρέπει να υποθέσετε ότι σταδιακά θα φτάσει στο τελικό στάδιο και θα χάσει τη ζωή της.
Προσδόκιμο ζωής: Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει μια γάτα με υπερθυρεοειδισμό;
Δεδομένου ότι οι περισσότερες γάτες με υπερθυρεοειδισμό έχουν καλοήθη όγκο του θυρεοειδούς αδένα, αναμένεται ότι θα έχουν φυσιολογική ζωή χωρίς περαιτέρω περιορισμούς μετά την επιτυχή θεραπεία.
Πρόληψη: Πώς να προστατέψεσετε τη γάτα σας από τον υπερθυρεοειδισμό
Δυστυχώς, δεν μπορείτε να αποτρέψετε την ορμονική νόσο. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε τουλάχιστον να υποστηρίξετε τη γενική υγεία της γάτας σας:
Να ταΐζετε πάντα τη γάτα σας με διατροφή ενδεδειγμένη για το είδος της
Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας γυμνάζεται αρκετά (ειδικά αν πρόκειται για γάτα εσωτερικού χώρου).
Να πηγαίνετε τακτικά την γάτα σας στον κτηνίατρο για εξετάσεις.
Συμβουλές για το πώς να εξασφαλίσετε ότι η γάτα σας θα ασκηθεί αρκετά θα βρείτε στην ενότητα Άθληση και παιχνίδι γάτας.
Quellen:
Hans Lutz / Barbara Kohn / Frank Forterre (Hrsg.): Krankheiten der Katze. 6. Aufl., Stuttgart 2019.
Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;
Αν η γάτα σας είναι έγκυος, ετοιμαστείτε να ζήσετε συγκινητικές στιγμές. Ωστόσο, η επικείμενη γέννα μπορεί να σας προκαλεί και κάποια ερωτήματα, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που η ψιψίνα σας θα γίνει μαμά. Για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το χαρμόσυνο γεγονός, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα της γέννας όσον αφορά τις γάτες.
Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.