Ο Σιβηρικός σκίουρος γίνεται όλο και πιο δημοφιλές κατοικίδιο ζώο. Λόγω του ζωηρού χαρακτήρα του, των ματιών που μοιάζουν σαν κουμπιά και της χαριτωμένης εμφάνισής του, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τον κάνουν δικό τους. Ωστόσο, αυτά τα μικροσκοπικά ζωάκια είναι πιο απαιτητικά, απ’ ότι αρχικά φαίνονται, οπότε πριν την απόκτησή τους αναλογιστείτε, εάν όντως μπορείτε να τους παρέχετε τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης για το είδος τους.
Χρήσιμες πληροφορίες
Ο σιβηρικός σκίουρος έχει προσδόκιμο ζωής περίπου 7 έτη σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Αυτό το τρωκτικό δεν ενδείκνυται ωστόσο για παιδιά, διότι είναι ένα ζώο, το οποίο είναι κατάλληλο καθαρά για παρατήρηση, και όχι για αγκαλιές και χάδια.
Στην άγρια φύση, ο Σιβηρικός σκίουρος συναντάται στην Κίνα, τη βόρεια Ιαπωνία, τη Μογγολία και τη Σιβηρία. Ζει κυρίως σε λαγούμια μέσα σε μικτά και κωνοφόρα δάση με πλούσια χαμηλή βλάστηση. Στο φυσικό του περιβάλλον καταλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο και θεωρεί δική του «περιοχή» και τον υπερασπίζεται από άλλους εκπροσώπους του είδους του. Μόνο κατά την εποχή του ζευγαρώματος ανέχεται για σύντομο χρονικό διάστημα άλλους σκίουρους στην περιοχή του.
Oι σκίουροι του γένους Tamias, γνωστοί και ως ταμιοσκίουροι, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αναζητώντας τροφή, που αποτελείται κυρίως από μπουμπούκια φυτών και σπόρους. Ζωικές πρωτεΐνες προσλαμβάνουν από τα έντομα που τρώνε.
Ο Σιβηρικός σκίουρος είναι πολύ καλός αναρριχητής. Σκαρφαλώνει χρησιμοποιώντας τις μπάλες των ποδιών και τα νύχια του, ενώ η ουρά του χρησιμεύει για στήριξη.
Λίγο μετά τη χειμερία νάρκη ξεκινά η εποχή ζευγαρώματος, κατά την οποία το θηλυκό ζώο εκφράζει την επιθυμία ζευγαρώματος με το αρσενικό, παράγοντας ένα σφυριχτό ήχο. Μετά την περίοδο κύησης, η οποία διαρκεί 29 έως 31 ημέρες, γεννιούνται κατά μέσο όρο τρία έως οκτώ νεογνά. Τα νεαρά ζώα απογαλακτίζονται από τη μητέρα τους οκτώ εβδομάδες περίπου μετά τη γέννησή τους.
Στους φυσικούς θηρευτές του Σιβηρικού σκίουρου ανήκουν τα αρπακτικά πτηνά, το κουνάβι, η αλεπού, οι αγριόγατες και ο λύγκας.
Διατροφή
Τα καταστήματα με είδη κατοικίδιων ζώων προσφέρουν διάφορα μείγματα τροφών. Πέραν αυτών, ο Σιβηρικός σκίουρος απολαμβάνει να τρώει κεχρί, κάρθαμο, καναρινόσπορο, λινάρι, βρώμη κ.λπ. Έτσι υπάρχει εναλλαγή στο διατροφικό μενού του, ενώ συγχρόνως το κατοικίδιο σας παραμένει απασχολημένο με την κατανάλωση αυτών των τροφών.
Επιπλέον, θα πρέπει να δίνετε καθημερινά στο σκιουράκι σας δύο με τρία διαφορετικά είδη ξηρών καρπών. Ως πηγή πρωτεΐνης, μπορείτε να του προσφέρετε αλευροσκώληκες, γρύλους ή γιγάντιους αλευροσκώληκες. Δύο ημέρες την εβδομάδα η διατροφή του δεν πρέπει να περιέχει καθόλου πρωτεΐνες.
Πρέπει επίσης να του προσφέρετε καθημερινά φρούτα ή λαχανικά, αλλά όχι λάχανο και μαρούλι, διότι αυτά τα λαχανικά προκαλούν φούσκωμα και ενοχλούν σημαντικά την πέψη των μικρών σκίουρων.
Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι το κατοικίδιο ζώο σας προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέταλλα, θα πρέπει να τοποθετείτε μέσα στο κλουβί μια ειδική πέτρα εμπλουτισμένη με μεταλλικά στοιχεία, καθώς και ένα κόκκαλο σουπιάς. Μια ποτίστρα-μπουκάλι, την οποία θα πρέπει να επαναγεμίζετε καθημερινά με φρέσκο νερό, αρκεί για να είναι το σκιουράκι σας επαρκώς ενυδατωμένο. Αλλά προσοχή, δεν είναι όλοι οι ταμιοσκίουροι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ποτίστρας, γι΄ αυτό καλό θα ήταν να έχετε στη διάθεσή του και ένα μπολάκι νερού, ιδίως κατά την περίοδο προσαρμογής στο νέο του σπιτικό.
Ελεύθερη έξοδος
Μετά από ένα στάδιο προσαρμογής τεσσάρων έως έξι εβδομάδων, δεν πρέπει να παραλείπετε να βγάζετε το κατοικίδιο ζωάκι σας έξω από το κλουβί και να το αφήνετε να περιφέρεται ελεύθερο μέσα σ’ ένα δωμάτιο του σπιτιού σας. Ο σκίουρος πρέπει ωστόσο να είναι αρκετά εξημερωμένος, ώστε να μην προσπαθεί συνεχώς να κρύβεται. Αφήστε τον να περιφέρεται ελεύθερα στο χώρο για τουλάχιστον μία ώρα, βέβαια όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Φροντίστε προηγουμένως να έχετε απομακρύνει από το χώρο οτιδήποτε επικίνδυνο, όπως τοξικά φυτά, καλώδια, καθαριστικά, φάρμακα κ.λπ.
Συμπεριφορά
Οι Σιβηρικοί σκίουροι είναι δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ζουν πολύ μοναχικά: ο ταμιοσκίουρος δεν ανέχεται άλλα ζώα του ιδίου είδους. Σε περίπτωση που διαμένουν στο ίδιο κλουβί πολλοί σκίουροι μαζί, έχει παρατηρηθεί ότι αργά ή γρήγορα οι σκίουροι μαλώνουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου.
Το φθινόπωρο, ο Σιβηρικός σκίουρος συγκεντρώνει αποθέματα τροφής, γεγονός που μπορεί επίσης να συνοδεύεται από επιθετική συμπεριφορά προς το φροντιστή του. Τα δαγκώματα και οι γρατζουνιές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το χειμώνα, πολλοί σκίουροι πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Βγαίνουν σπάνια έξω και ο χρόνος που περνούν περιφερόμενοι στο κλουβί ή στο δωμάτιο ολοένα και μειώνεται. Ορισμένοι σκίουροι κοιμούνται επίσης στη φωλιά τους για μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου δεν πρέπει να διαταράσσεται η ηρεμία τους. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και κάθε ενόχληση ενδέχεται να επιφέρει άσκοπα επιπρόσθετη αδυναμία στο ζώο.
Διαμονή σε κλουβί: μέγεθος κλουβιού
Αυτά τα μικρά ζώα έχουν έντονη επιθυμία για κίνηση! Για το λόγο αυτό, σε συνθήκες αιχμαλωσίας, οι Σιβηρικοί σκίουροι θα πρέπει να στεγάζονται σε μεγάλα κλουβιά, το εμβαδόν των οποίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο, ενώ το ύψος τους δύο μέτρα. Ένα κατάλληλο κλουβί μπορεί σύντομα να γίνει πολύ μικρό, αλλά ποτέ δεν θα είναι πολύ μεγάλο.
Εξοπλισμός κλουβιού
Το κλουβί ενός Σιβηρικού σκίουρου θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο έως τρεις «φωλιές» κατάλληλες για παπαγαλάκια budgie, οι οποίες χρησιμεύουν για ύπνο ή ως καταφύγιο. Από τον εξοπλισμό του κλουβιού δεν θα πρέπει να λείπουν κλαδιά αναρρίχησης, με διάμετρο 3 έως 4 εκατοστά. Στο πίσω μέρος του κλουβιού μπορείτε να τοποθετήσετε ένα στρώμα κάνναβης ή καρύδας, και με αυτό τον τρόπο το σπιτάκι του κατοικίδιου ζώου σας θα φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Οι φωλιές από χόρτο χωρίς συρμάτινο σκελετό, οι γλάστρες ή οι μικροί αμφορείς, οι σωλήνες από φελλό, οι κορμοί δέντρων κ.λπ. χρησιμεύουν ως επιπλέον κρυψώνες. Μια επίπεδη σανίδα είναι ιδανική για να χαλαρώνει και να τρώει το κατοικίδιο ζώο σας, ενώ παράλληλα θα μπορεί να κοιτά από εκεί τι γίνεται τριγύρω του. Μερικοί σκίουροι έχουν μια σταθερή γωνιά, που τη χρησιμοποιούν ως τουαλέτα και κάνουν εκεί την ανάγκη τους. Στο σημείο αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε π.χ. ένα δισκάκι με στρωμνή ή άμμο για τσιντσιλά, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τον καθαρισμό του κλουβιού.
Προκειμένου να περιποιείται το τρίχωμά του και να ικανοποιεί το φυσικό ένστικτό του για δημιουργία σηράγγων και λαγουμιών, ο σκίουρός σας χρειάζεται μια μπανιέρα με άμμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό ενυδρείο ή μια μεγάλη γλάστρα. Ως χώμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε π.χ. χώμα για λουλούδια, χωρίς λίπασμα, ή συμπιεσμένο υπόστρωμα από ίνες καρύδας.
Τα κουνέλια είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα στον κόσμο, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, όσο μικρά και αν είναι αυτά τα χαριτωμένα τρωκτικά, άλλο τόσο μεγάλη σκέψη πρέπει να βάλετε πριν φέρετε ένα τέτοιο ζωάκι σπίτι σας. Κι αυτό διότι τα κουνέλια έχουν επίσης υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά τη διατήρησή τους. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των χνουδωτών ζώων και τις απαιτήσεις τους όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, τη φροντίδα τους και τα συναφή.
Έχετε ήδη ένα κατοικίδιο φέρετ ή θα θέλατε να αποκτήσετε ένα; Αυτά τα ευκίνητα μικρά ζωάκια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Το φέρετ είναι ο εξημερωμένος συγγενής του κουναβιού και της νυφίτσας, και ανήκει στην οικογένεια των μουστελιδών, που επιστημονικά αποκαλείται Mustela Putorius Furo. Πρόκειται για ασυνήθιστα κατοικίδια ζώα. Επομένως, πριν από την απόκτηση ενός τέτοιου κατοικίδιου θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση και τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσής τους!
Τα ντεγκού είναι τρωκτικά που αρχικά έφτασαν στη Γερμανία από τη Χιλή. Εκεί ζουν σε ανοιχτές περιοχές και χτίζουν μικρά συστήματα τούνελ σε υπόγειες σπηλιές. Εξωτερικά μοιάζουν με διασταύρωση αρουραίου και τσιντσιλά. Χρησιμοποιούν επίσης τα μπροστινά τους πόδια όπως τα τσιντσιλά (ή τα ποντίκια) και τα χειρίζονται επιδέξια σαν ένα ζευγάρι χέρια. Τα νύχια στα πόδια τους τους δίνουν την ευκολία να σκαρφαλώνουν σε βράχους και κλαδιά.