Πώς προσδιορίζεται η ηλικία των κουνελιών;
Μετά από περίπου ένα χρόνο ζωής τα κουνέλια θεωρούνται ενήλικα.
© Pixel-Shot / stock.adobe.com
Μετά από περίπου ένα χρόνο ζωής τα κουνέλια θεωρούνται ενήλικα.
Τα κουνέλια είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Παρόλα αυτά, σε πολλούς δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουν την ηλικία των κουνελιών με βάση εξωτερικά χαρακτηριστικά. Είναι εφικτό να προσδιοριστεί η ηλικία των κουνελιών;
Ανεξάρτητα από τη φυλή, μετά τη γέννησή τους τα κουνέλια είναι τυφλά και γυμνά. Μόλις τους επόμενους μήνες τα μάτια μαθαίνουν να βλέπουν και το τρίχωμα αρχίζει να μεγαλώνει.
Μέχρι την ηλικία του ενός έτους οι ειδικοί μιλούν για νεαρά ζώα. Έπειτα, τα κουνέλια μπαίνουν στην ενήλικη ηλικία και μπορούν τα ίδια να γεννήσουν τους δικούς τους απογόνους.
Ένα μέχρι στιγμής τυφλό και γυμνό νεογέννητο
Τα κατοικίδια κουνέλια δείχνουν τα πρώτα σημάδια γήρανσης μετά από περίπου πέντε έως έξι χρόνια. Παρόμοια με τους ανθρώπους ή τους σκύλους, χρειάζονται έπειτα λιγότερη τροφή και το τρίχωμά τους γίνεται γκρι. Επιπλέον, σε αυτό το στάδιο ζωής είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και μπορούν σταδιακά να χάσουν την όρασή τους.
Ενώ τα άγρια κουνέλια συνήθως πεθαίνουν εντός ενός έως δύο ετών, το προσδόκιμο ζωής των κουνελιών στα χέρια του ανθρώπου ανέρχεται στα 14 έτη.
Αν και η ηλικία εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και από τη φυλή του κουνελιού, τα κατοικίδια κουνέλια γενικά φτάνουν σε μια μέση ηλικία από εννέα έως δέκα έτη.
Ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ηλικία των κουνελιών σε ημέρες ή μήνες. Δεν είναι πάντα τόσο εύκολη ούτε η εύρεση του έτους γέννησης. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένα κουνέλια δείχνουν σημάδια γήρανσης νωρίτερα απ’ ότι άλλα.
Ενώ μπορείτε συνήθως να αναγνωρίσετε γρήγορα ένα νεαρό ζώο με βάση το μικρό μέγεθος και το στιλπνό και πλούσιο τρίχωμά του, μπορείτε να προσδιορίσετε την ηλικία των ενηλίκων κουνελιών μόνο παρατηρώντας ορισμένα σημάδια γήρανσης.
Από την ηλικία των έξι ετών μπορείτε να παρατηρήσετε τα ακόλουθα σημάδια γήρανσης στο κουνέλι σας:
Ορατή απώλεια μυϊκής μάζας: Με το πέρασμα της ηλικίας, τα κουνέλια χάνουν βάρος και φαίνονται κοκκαλιάρικα και αδύναμα.
Τα ηλικιωμένα κουνέλια δεν είναι πλέον τόσο fit όσο τα νεαρά ζώα και συνεπώς έχουν ειδικές ανάγκες. Προκειμένου το κουνέλι σας να έχει μια υπέροχη ηλικιωμένη ζωή, θα πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα πράγματα:
Ο κίνδυνος ασθενειών και τραυματισμών αυξάνεται στα γηρατειά. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το κουνέλι σας σε έναν/μία κτηνίατρο, κατά προτίμηση δύο φορές το χρόνο. Αυτός/ή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνελιού σας, εάν είναι απαραίτητο, με τη χορήγηση βιταμίνης Β12.
Ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για ηλικιωμένα κουνέλια είναι ένας χώρος χωρίς ψηλά εμπόδια. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάστε το κλουβί στο επίπεδο του εδάφους και προσφέρετε στο κουνέλι σας ένα καταφύγιο. Σε γενικές γραμμές, ο στάβλος πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος για να αποφεύγεται το άγχος και οι ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος.
Οι δυνατοί θόρυβοι, ο άνεμος και το έντονο ηλιακό φως είναι ταμπού σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, ο καθαρός αέρας και η αρκετή άσκηση σε εξωτερικό χώρο είναι υποχρέωση στις εποχές με ήπιο καιρό.
Και η διατροφή του κουνελιού παίζει σημαντικό ρόλο σε προχωρημένη ηλικία. Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος, διότι τα ευτραφή ζώα υποφέρουν συχνότερα από καρδιακές παθήσεις ή ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.
Δώστε στο ηλικιωμένο κουνέλι σας επαρκή φρέσκια τροφή και πάντα φρέσκο πόσιμο νερό. Εάν ζυγίζει πολύ λίγο, μπορείτε να το ταΐζετε με κονδυλώδη λαχανικά ή μαγειρικά βότανα.
Μετά από περίπου ένα χρόνο ζωής τα κουνέλια θεωρούνται ενήλικα.
Όλοι οι ιδιοκτήτες κουνελιών πρέπει να γνωρίζουν για το πεπτικό σύστημα των κατοικίδιων ζώων τους. Τα κουνέλια χρειάζονται μία ειδική διατροφή με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. σανό), καθώς η μεταφορά της τροφής επιτυγχάνεται μόνο μέσω της σταθερούς πρόσληψης τροφής. Η αδιάλειπτη πρόσληψη τροφής διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ειδάλλως, προκύπτουν επικίνδυνες διαταραχές της πεπτικής λειτουργίας.
Το τρίχωμα των τσιντσιλά είναι ιδιαιτέρως μεταξένιο και πυκνό, καθώς από μία ρίζα τρίχας φυτρώνουν μέχρι 60 τρίχες. Η τριχόπτωση ή το σπάσιμο τρίχας, είτε ως αποτέλεσμα της αλλαγής τριχώματος είτε λόγω στρες ή ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερβολικής τρίχας επάνω στα έπιπλα του σπιτιού και τα ρούχα του ιδιοκτήτη.