Τα παπαγαλάκια Μπάτζι (Budgie ή Budgerigar) είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Τι ωραία που θα ήταν λοιπόν εάν τα Μπάτζι σας αποκτούσαν μικρά παπαγαλάκια! Υπάρχουν όμως μερικά βασικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, προτού προχωρήσετε με την αναπαραγωγή των budgie σας.
Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με άδεια που εκδίδεται από την Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας στην οποία έχει την κατοικία, ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Π.Δ. 184/1996 (ΦΕΚ 137 Α). Για τη χορήγηση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες ασφάλειας καθώς και οι κανόνες παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης των ζώων.
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 62 και την παράγραφο 8 του άρθρου 66 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμός 865/2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί υποχρέωση κάθε εκτροφέα πτηνών συντροφιάς το πέρασμα δαχτυλιδιών ταυτότητας στα πουλιά που αναπαρήγαγε. Νομικά για να αποτελέσει η δαχτυλίδωση «αποδεικτικό στοιχείο κυριότητας» θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα με κάποια από τα παρακάτω στοιχεία, στα οποία θα αναγράφεται ή θα διαφαίνεται ο αριθμός του δαχτυλιδιού: πιστοποιητικά του πουλιού (πιστοποιητικό: φυλής, υγείας και εκτροφέα), τιμολόγιο αγοράς του πουλιού, φωτογράφηση του πουλιού με εστίαση στο δαχτυλίδι του και από κάτω να φαίνεται ένα έγγραφο ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ.).
Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από κάθε γέννα:
Μην ενθαρρύνετε περισσότερες από δύο γέννες το χρόνο, διότι διαφορετικά θα επιβαρύνετε πάρα πολύ το θηλυκό παπαγαλάκι σας.
Το παπαγαλάκι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μηνών για να θεωρηθεί κατάλληλο για αναπαραγωγή.
Αναλογιστείτε εκ των προτέρων: «Τι θα απογίνουν τα νεαρά πουλάκια;» Έχετε αρκετό χώρο και χρόνο για να τα φροντίζετε ή έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε τα πουλάκια σε καλά χέρια;
Kουτί ωοτοκίας
Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να αναπαράγετε τα παπαγαλάκια σας, πρέπει αρχικά να παρέχετε στο ζευγάρι ένα κουτί ωοτοκίας. Βεβαιωθείτε ότι αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός θηλυκού budgie. Στο κουτί θα πρέπει να επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, διότι μόνο τότε εκρήγνυνται οι ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ωρίμανση των αβγών. Τα παπαγαλάκια budgie δε χρειάζονται υλικό φωλιάσματος, διότι δε χτίζουν φωλιά. Ωστόσο, το κουτί ωοτοκίας θα πρέπει να έχει στον πάτο ένα κοίλωμα για την εναπόθεση των αβγών, καθώς και ένα καπάκι στο επάνω μέρος του για τον έλεγχο των αβγών και των νεοσσών. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι ο έλεγχος δε διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά και ότι δεν ενοχλείτε τα πτηνά.
Εναπόθεση αβγών και επώαση
Εάν το αρσενικό έχει προσελκύσει επιτυχώς το θηλυκό, τότε εντός δύο εβδομάδων μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό εναποθέτει στη φωλιά 4-7 αβγά. Για τη μητέρα ξεκινά τώρα μια μακρά περίοδος απομόνωσης, κατά την οποία η ίδια θα βγαίνει από τη φωλιά ίσα ίσα για να κάνει την ανάγκη της. Το αρσενικό είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του συντρόφου του καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Αυτό αναλαμβάνει να την ταΐζει και να φυλάει το σπιτάκι, όπου γίνεται η εκκόλαψη των αβγών.
Τα νεαρά πτηνά εκκολάπτονται
Μετά από περίπου 18 ημέρες συμβαίνει το πιο συναρπαστικό κομμάτι της διαδικασίας: η φάση της εκκόλαψης τελειώνει και οι νεοσσοί αρχίζουν να βγαίνουν από το αβγό τους. Με τη βοήθεια του λεγόμενου δοντιού των νεοσσών, οι νεοσσοί καταφέρνουν να ραγίσουν το κέλυφος και αρχίζουν να καλούν τη μητέρα τους. Ακούγοντας το τιτίβισμα, η μητέρα βοηθά τους μικρούς απογόνους της να σπάσουν το κέλυφος των αβγών, σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν τα καταφέρουν από μόνοι τους. Μόλις οι νεοσσοί βγουν έξω από το αβγό τους, η μητέρα αρχίζει να τους ταΐζει και να τους ζεσταίνει. Ζυγίζουν μόλις δύο γραμμάρια, και είναι γυμνοί και τυφλοί. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ξεκινήσετε να ελέγχετε τακτικά τη φωλιά για τυχόν νεκρούς νεοσσούς μέσα σε αυτή.
Η εκτροφή
Η μητέρα συνεχίζει να παραμένει στη φωλιά για τη σίτιση και την εκτροφή των μικρών. Το αρσενικό παρέχει τροφή σε αυτή και τα νεαρά πτηνά, αλλά δε συμμετέχει στην οικογενειακή ζωή μέσα στο κουτί επώασης. Εάν τα πτηνά σας λαμβάνουν τροφή που περιέχει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τότε αυτά δε χρειάζονται τροφή ειδική για νεοσσούς. Ήδη μετά από περίπου 17 ημέρες, τα νεαρά πτηνά φτάνουν το βάρος ενός ενήλικου πτηνού (περίπου 40 γραμμάρια) ενώ από εδώ και πέρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.
Αγαπημένα αδέλφια
Αυτό που διακρίνει την οικογένεια των budgie είναι το πως αλληλεπιδρούν τα νεαρά πτηνά μεταξύ τους. Σε ηλικία περίπου τριών εβδομάδων, τα αδέλφια ταΐζονται μεταξύ τους και περιποιούνται το ένα τα φτερά του άλλου. Τα νεότερα πουλιά ταΐζονται από τα μεγαλύτερα, και αναπτύσσουν την κοινωνική τους συμπεριφορά μέσα από την εξερεύνηση και το παιχνίδι.
Εγκατάλειψη της φωλιάς
Σε ηλικία περίπου 4-5 εβδομάδων, τα νεαρά πουλιά ξεκινούν τις πρώτες τους προσπάθειες να πετάξουν και «ανοίγουν τα φτερά τους». Αφήνουν την ασφάλεια της φωλιάς για να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους έξω από το κουτί ωοτοκίας! Ωστόσο, θα συνεχίσουν να τρέφονται από τους γονείς τους μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα, ώστε να μπορούν να τρώνε μόνα τους σπόρους και κόκκους. Συνεπώς, μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή δε χωρίζονται από τους γονείς τους. Συνήθως αυτή η φάση κρατάει περίπου 8 εβδομάδες, αν και διαφέρει από πτηνό σε πτηνό. Έτσι, παρατηρείται ότι μερικά πτηνά γίνονται ανεξάρτητα γρηγορότερα, ενώ άλλα συνεχίζουν να είναι εξαρτημένα από τους γονείς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τώρα τα νεαρά παπαγαλάκια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μια νέα και ευτυχισμένη ζωή!
Τα παπαγαλάκια Μπάτζι (Budgie ή Budgerigar) είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Τι ωραία που θα ήταν λοιπόν εάν τα Μπάτζι σας αποκτούσαν μικρά παπαγαλάκια! Υπάρχουν όμως μερικά βασικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, προτού προχωρήσετε με την αναπαραγωγή των budgie σας.
Όπως εμείς οι άνθρωποι βγάζουμε από την ντουλάπα τα ζεστά χειμωνιάτικα ή τα αέρινα καλοκαιρινά ρούχα, έτσι αλλάζουν και τα πτηνά το πτέρωμά τους. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο η αλλαγή γκαρνταρόμπας σε εμάς τους ανθρώπους...
Όσοι έχουν ως κατοικίδια ένα ζευγάρι «ζεβράκια», συνήθως δε χρειάζεται να περιμένουν πολύ για απογόνους, διότι αυτά τα μικρόσωμα και δραστήρια πτηνά φροντίζουν να γεμίζουν τη φωλιά τους σύντομα και με μεγάλη συχνότητα . Σκεφτείτε λοιπόν εγκαίρως, εάν έχετε ή όχι αρκετό χώρο και χρόνο για μικρά ζεβράκια.