Εφηβεία στους σκύλους: Τι πρέπει να προσέχετε

Εφηβεία στου σκύλους

Την περίοδο της εφηβείας, τα σκυλιά έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στα δάφορα ερεθίσματα.

Καλώς ήρθατε στην εφηβεία του σκύλου σας! Εκεί όπου τα όρια και η εξουσία σας δοκιμάζονται συνεχώς. Αλλά μην σας πάρει από κάτω: με τις παρακάτω συμβουλές θα καταλάβετε και θα εκπαιδεύσετε καλύτερα το έφηβο τετράποδό σας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης και αγχωτικής περιόδου.

Η έναρξη της εφηβείας στους σκύλους εξαρτάται από τη φυλή και το εκάστοτε ζώο.

Η δύσκολη περίοδος αρχίζει λίγο μετά τον πρώτο καιρό ως κουτάβι, όταν έχουν πέσει όλα τα νεογιλά δόντια και έχουν βγει 42 μόνιμα δόντια.

Σε γενικές γραμμές, οι πιο μικρόσωμες φυλές μπαίνουν στην αντιδραστική ηλικία της εφηβείας λίγο νωρίτερα (από την ηλικία των έξι μηνών περίπου) από ό,τι οι μεγαλόσωμες φυλές (από την ηλικία των δώδεκα μηνών περίπου).

Και μια ενδιφέρουσα πληροφορία: Η ήβη στους σκύλους είναι μέρος της λεγόμενης εφηβείας. Ενώ η ήβη τελειώνει όταν ο σκύλος φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα, η εφηβεία διαρκεί μέχρι ο σκύλος να φτάσει στην ενηλικίωση και την αναπαραγωγική ωριμότητα.

Εφηβεία στου σκύλους © otsphoto / stock.adobe.com

Πώς εκδηλώνεται η εφηβεία στους σκύλους;

Δεν γίνονται μόνο οι άνθρωποι επαναστάτες και απαιτητικοί κατά την εφηβεία – αργά ή γρήγορα και ο τριχωτός σας φίλος θα περάσει αυτή τη φάση. Χαρακτηριστικά σημάδια είναι όταν ο σκύλος σας δείχνει ξαφνικά διαφορετική συμπεριφορά, ξεχνάει τις εντολές που έχει μάθει και δοκιμάζει όλα τα όριά του.

Όταν ο σκύλος σας μπαίνει στην εφηβεία, η συμπεριφορά του μπορεί να αλλάξει ξαφνικά με τους εξής τρόπους:

  • Ο γούνινος φίλος σας μαρκάρει με ούρα πιο συχνά στις βόλτες.
  • Το κατοικίδιό σας βρίσκει κίνητρο πιο γρήγορα και εύκολα.
  • Παρόλο που ο σκύλος σας είχε ήδη μάθει να είναι μόνος του, τώρα κλαψουρίζει όταν φεύγετε από το δωμάτιο ή γρατζουνάει τις πόρτες.
  • Ο τετράποδος φίλος σας φαίνεται πιο σίγουρος για τον εαυτό του και εξερευνά το περιβάλλον του χωρίς να σας δίνει σημασία.
  • Όταν παίζει, αντιμετωπίζει τα σκυλιά διαφορετικά από ό,τι πριν, για παράδειγμα, είναι πιο κυρίαρχος ή πιο φοβισμένος.

Τι πρέπει να προσέχω στον σκύλο μου κατά την εφηβεία;

Αν δεν θέλετε ο έφηβος σκύλος σας να σας κάνει ό,τι θέλει, πρέπει να του επιβάλλετε ξακάθαρους κανόνες καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης της εφηβείας του. Για να λειτουργήσει αυτό, όλοι στο σπίτι, όπως οι σύντροφοι ή τα παιδιά, πρέπει να τους τηρούν.

Σας παραθέτουμε πέντε σημαντικούς κανόνες που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθείτε κατά τη διάρκεια της εφηβείας:

  1. Δείξτε στο σκύλο σας ότι μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μαζί σας. Σε περίπτωση κινδύνου (π.χ. επιθετικά σκυλιά με λουρί), σταθείτε μπροστά του και ταυτόχρονα παραμείνετε ήρεμοι.
  2. Ως καθοδηγητής, να δείχνετε πάντα το δρόμο.
  3. Ενισχύστε τις βασικές εντολές που έχετε μάθει μέχρι τώρα, όπως το κάτσε, εδώ, κάτω και μείνε. Αυτό μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια λιχουδιών.
  4. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έρχεται συχνά σε επαφή με άλλα σκυλιά.
  5. Ενσωματώστε σκόπιμα περιόδους ανάπαυσης, ώστε ο σκύλος σας να συνηθίσει σε μεταγενέστερες καθημερινές καταστάσεις.

Αν δυσκολεύεστε να επιβληθείτε απέναντι στον επαναστατικό νεαρό σκύλο σας, οι τακτικές επισκέψεις σε μια σχολή σκύλων ή σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Εφηβεία στου σκύλους © Christian Müller / stock.adobe.com
Τα νεαρά σκυλιά χρειάζονται σαφή όρια στην εκπαίδευσή τους.

Τι συμβαίνει στο σώμα του σκύλου κατά τη περίοδο της εφηβείας;

Μετά τη φάση του πρώτου καιρού ως κουτάβι, το σώμα αρχίζει να αναδιοργανώνει την ορμονική του ισορροπία. Στόχος αυτής της ορμονικής αλλαγής είναι η επίτευξη της σεξουαλικής ωριμότητας στο τέλος της εφηβείας.

Η εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH)

Η GnRH παράγεται στον εγκέφαλο και προκαλεί την ενεργοποίηση των προηγουμένως μη λειτουργικών σεξουαλικών οργάνων. Αρχίζουν να παράγουν τις δικές τους σεξουαλικές ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Οι σεξουαλικές ορμόνες των αρσενικών (τεστοστερόνη) και των θηλυκών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) προκαλούν την ανάπτυξη του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα και την εντονότερη αντίδραση των σκύλων στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Αντίθετα, μειώνεται η λειτουργικότητα του εγκεφαλικού φλοιού, ο οποίος κανονικά ελέγχει τις συνειδητές και εκούσιες ενέργειες. Επομένως, οι σκύλοι στην εφηβεία έχουν μικρότερο έλεγχο των παρορμήσεων από τους ενήλικους σκύλους.

Η κορτιζόλη

Η συγκέντρωση της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, που παράγεται στον φλοιό των επινεφριδίων, αυξάνεται στο αίμα κατά την εφηβεία των σκύλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας αντιδρά ξαφνικά αγχωμένος σε δυνατούς θορύβους όπως οι κόρνες των αυτοκινήτων, παρόλο που δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτούς ως κουτάβι.

Η ντοπαμίνη

Αν και η ποσότητα της ντοπαμίνης, γνωστής και ως ορμόνη της ευτυχίας, δεν αυξάνεται, αυξάνεται η ποσότητα των υπεύθυνων υποδοχέων στον εγκέφαλο. Ως σημαντικός νευροδιαβιβαστής, είναι συνήθως υπεύθυνη για τη θετική σύνδεση των εμπειριών. Δεδομένου ότι έχει αυξημένη επίδραση στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εφηβείας στους σκύλους, μπορείτε να διεγείρετε ευκολότερα το σύστημα ανταμοιβής τους με λιχουδιές ή επαίνους, για παράδειγμα.

Quellen:

https://www.martinruetter.com/

https://www.hundeschule-a1.com/hundeerziehung/pubertaet-hund

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Το κουτάβι μου δαγκώνει: Τι να κάνω;

Από την ηλικία των έξι περίπου εβδομάδων, τα κουτάβια έχουν 28 μυτερά δόντια, τα οποία τους αρέσει πολύ να χρησιμοποιούν. Στην αρχή, αυτά τα πρώτα δόντια απλά τσιμπάνε ενοχλητικά και δεν προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο να εκπαιδευτεί του κουταβάκι του το συντομότερο στην αναστολή του δαγκώματος. Τι μπορώ λοιπόν να κάνω, αν το κουτάβι μου δαγκώνει;

4 min

Γιατί με Γλύφει ο Σκύλος μου;

Σάλια παντού πάνω μας - μερικοί λάτρεις των σκύλων πιστεύουν ότι αυτό είναι υπέροχο. Άλλοι δίνουν λιγότερη σημασία στην επαφή με την υγρή γλώσσα του σκύλου. Αλλά γιατί ο σκύλος μας, μας γλείφει; Διαβάστε παρακάτω που εξηγούμε γιατί αρέσει στα σκυλιά να γλείφουν τους ανθρώπους.