Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας

Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας

Ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας με το κοντό τρίχρωμα και την χαρακτηριστική τριχρωμία δεν είναι μόνο ένας άγρυπνος φύλακας και σκληρός εργάτης, αλλά και ένας χαδιάρης οικογενειακός σκύλος φιλικός με τα παιδιά. Με ύψος έως και 72 εκατοστά, είναι η μεγαλύτερη και βαρύτερη από τις τέσσερις αναγνωρισμένες φυλές ορεινών σκύλων.

Χαρακτήρας

Ο γεροδεμένος και στιβαρός Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας δεν αναστατώνεται εύκολα. Είτε πρόκειται για ξένο κόσμο, μια θορυβώδη σχολική τάξη, άλλα σκυλιά που γαβγίζουν ή ένα τρακτέρ, τίποτα δεν μπορεί να επηράσει την ισορροπημένη του διάθεση. Ακόμα κι αν είναι ένας άγρυπνος φύλακας με φυσικό προστατευτικό ένστικτο και τίποτα δεν του ξεφεύγει, ελάχιστα πράηματα θα τον έκαναν νευρικό. Η επιθετική ή φοβισμένη συμπεριφορά είναι παντελώς ξένη για τον ήρεμο ελβετικό σκύλο.

Δυνατός προστάτης και ευγενικός συμπαίκτης

Παρ’ όλα αυτά, ως κλασικός σκύλος σπιτιού και αυλής, δείχνει έντονα την προστατευτική του συμπεριφορά προς τους ανθρώπους του, ανακοινώνοντας για παράδειγμα αμέσως τους ξένους που πλησιάζουν την περιοχή του. Ωστόσο, η επιφυλακτική συμπεριφορά του απέναντι στους «εισβολείς» υποχωρεί γρήγορα μόλις κατλάβαει ότι είναι φίλοι της οικογένειάς του. Ο κοινωνικός καθαρόαιμος σκύλος αγαπάει τους ανθρώπους του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και επιδιώκει πάντα να τους έχει από κοντά. Τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά, τα οποία δεν εγκαταλείπει ποτέ από το πλευρό του ως συμπαίκτης, μπέιμπι σίτερ και προστάτης.

Ένας παθιασμένος σκύλος εργασίας

Όσο όμως αγαπάει την οικογένειά του, άλλο τόσο χρειάζεται και μια εργασία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Θέλει να βρίσκεται σε κίνηση και να τον χρειάζονται. Επομένως, ανέκαθεν ήταν ένας παθιασμένος σκύλος που τραβάει και κουβαλάει με ενθουσιαμό έλκηθρα ή καρότσια ή τα ψώνια του αφεντικού του στο σπίτι. Χάρη στην συντροφική του φύση, τη μεγάλη του ευφυΐα και την προθυμία του να μάθει, ο ελβετικός σκύλος αντιλαμβάνεται γρήγορα τι καθήκοντα έχει να αναλάβει. Ωστόσο, αν μια εργασία του φαίνεται άχρηστη ή ανούσια, ο κατά τα άλλα υπάκουος σκύλος μπορεί να γίνει πεισματάρης ορισμένες μερικές φορές. Ωστόσο, αν ξέρετε πώς να δίνετε στο σκύλο σας νέες προκλήσεις που και που και αν έχετε στο πρόγραμμα και ασκήσεις με παιχνίδι παράλληλα με χαλαρές βόλτες, θα διαπιστώσετε ότι αυτός ο σκύλος είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστος και απλοϊκός.

Εμφάνιση

Όπως είναι χαρακτηριστικό και των τεσσάρων ελβετικών ορεινών σκύλων, έτσι κι ο Μεγάλος Ορεινός έχει αυτή την εντυπωσιακή τριχρωμία. Το βασικό μαύρο χρώμα καλύπτει το σώμα, το λαιμό, το κεφάλι και την ουρά σαν παλτό. Η συμμετρική λευκή λωρίδα ξεκινά από το μέτωπο και διευρύνεται προς το ρύγχος, όπου δεν φτάνει μέχρι τη γωνία των χειλιών. Τα καφέ-κόκκινα σημάδια στα μάγουλα, τα πόδια και στα πλαϊνά των λευκών τριχών στο στήθος ολοκληρώνουν την τριχρωμία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ορεινού Σκύλου είναι τα «διπλά μάτια» του, τα οποία δημιουργούνται από τις καφεκόκκινες κηλίδες πάνω από τα μάτια.

Τι τον ξεχωρίζει από το Μπερνίζ;

Σε αντίθεση με τον διάσημο συγγενή του, τον Ορεινό Σκύλο Βέρνης, ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας έχει κοντό τρίχωμα. Το πυκνό εξωτερικό τρίχωμα έχει ένα μαλακό υποτρίχωμα και τον προστατεύει αξιόπιστα από το κρύο και την υγρασία. Ένα άλλο, αλλά λιγότερο εμφανές, χαρακτηριστικό που τον διακρίνει από τον Ορεινό Σκύλο Βέρνης είναι το μέγεθός του. Με ύψος στο ακρώμιο 65 έως 72 εκατοστά (αρσενικά) και 60 έως 68 εκατοστά (θηλυκά), είναι γενικά δύο εκατοστά ψηλότερο από το Μπερνίζ.

Γεννημένος για εργασία

Ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας χαρακτηρίζεται από ένα γεροδεμένο, στιβαρό και μυώδες σώμα, το οποίο τον καθιστά ιδανικό για τη μεταφορά και το τράβηγμα βαρέων φορτίων. Παρά το μέγεθός του και το μεγάλο βάρος του, 45 έως 65 κιλά, έχει πολύ μεγάλη αντοχή και είναι ευκίνητο. Αγαπάει τις προκλήσεις και είναι πάντα έτοιμο να αναλάβει κάποιο καθήκον. Όταν κάτι προσελκύει την προσοχή του, τα τριγωνικά, μεσαίου μεγέθους αυτιά του στρέφονται προς τα εμπρός. Σε κατάσταση ηρεμίας, κρέμονται επίπεδα στο μεγάλο, δυνατό του κεφάλι.

Ιστορία

Οι πρόγονοι του Μεγάλου Ορεινού Σκύλου Ελβετίας, που έμειναν στην ιστορία ως τα λεγόμενα «σκυλιά του χασάπη και του κρεοπώλη», χαρακτηρίζονταν ήδη από ένα στιβαρό σώμα που όμως δεν ήταν άκαμπτο αλλά μυώδες και ευκίνητο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ευρέως διαδεδομένα στην Κεντρική Ευρώπη, ιδίως στην Ελβετία, και χρησιμοποιούνταν από κρεοπώλες, οικοδόμους, κτηνοτρόφους και τεχνίτες ως ζώα μεταφοράς φορτίων, οδηγοί και σκύλοι φύλαξης.

Ένας «Κοντότριχος Ορεινός Σκύλος Βέρνης» ως πατέρας της φυλής

Έξι χρόνια μετά την πρώτη ανάδειξη των Μπερνίζ σε έκθεση σκύλων, στην επετειακή έκθεση του Ελβετικού Κυνολογικού Όμιλου (SKG) το 1908 παρουσιάστηκε ένας αρσενικός σκύλος, ο οποίος είχε το ίδιο ελκυστικό τρίχρωμο τρίχωμα με τη διαφορά ότι ήταν κοντότριχος. Το ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τρον κοντότριχο σκύλο οφείλεται στον Ελβετό γεωλόγο και κυνολόγο καθηγητή Dr. Albert Heim, ο οποίος είχε διοριστεί κριτής εκτροφής εκείνη την εποχή και εργαζόταν ήδη πάνω σε ένα πρότυπο για τον Ορεινό Σκύλο Βέρνης. Μαζί με τον ιδιοκτήτη του αρσενικού σκύλου, τον Franz Schertenleib, αναζήτησε άλλα κοντότριχα θυληκά σκυλιά με τα οποίες θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκτροφής αυτής της νέας φυλής. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, καταχωρήθηκε στο Ελβετικό Βιβλίο Γεναλογίας ΣκύλωνBook με το όνομα «Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας».

Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας © Kristyna / stock.adobe.com

Σε υπηρεσία του Ελβετικού Στρατού

Σε αντίθεση με την πολύ επιτυχημένη εκτροφή του Ορεινού Σκύλου Βέρνης, ο οποίος μετά την ανακάλυψή του έγινε σύντομα γνωστός πέρα από τα σύνορα της Ελβετίας, η βάση εκτροφής του Μεγάλου Ορεινού Σκύλου Ελβετίας παρέμεινε διαχειρίσιμη. Ακόμα και ο Όμιλος για τα Μεγάλα Ορεινά Σκυλιά Ελβετίας, που ιδρύθηκε το 1912, δεν έκανε πολλά για να αλλάξει αυτό το γεγονός στην αρχή. Μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο ελβετικός στρατός έμαθε να εκτιμά τα στιβαρά και αξιόπιστα σκυλιά ως σκύλους μεταφοράς και φορτίου, οι εγγραφές στο ελβετικό γενεαλογικό βιβλίο σκύλων έγιναν κάπως πιο τακτικές. Σε σύγκριση με το Μπερνίζ και το Άπεντσελ, ωστόσο, ο Μεγάλος Ορεινός εξακολουθεί να είναι μια σχετικά σπάνια φυλή σήμερα, με μόνο περίπου 120 κουτάβια να γεννιούνται κάθε χρόνο.

Εκτροφή και αγορά

Παρόλο που η φυλή είναι λιγότερο διαδεδομένη από το Μπερνίζ, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρπάξετε την πρώτη προσφορά που θα βρείτε εκεί έξω. Εξάλλου, ένας σκύλος, είτε πρόκειται για Άπεντσελ, Μπερνίζ, Έντλεμπουχ ή Μεγάλο Ορεινό, δεν πρέπει ποτέ να κάνετε βιαστικές κινήσεις κατά την αγορά. Εάν ενδιαφέρεστε για τα ορεινά σκυλιά, θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της φυλής και τις διαφορές μεταξύ τους. Ποιες είναι οι απαιτήσεις εκτροφής της συγκεκριμένης φυλής; Είναι ο σκύλος κατάλληλος για διαβίωση στην πόλη; Πόσος χρόνος απαιτείται για την περιποίηση, τη δραστηριότητα και την εκπαίδευση; Αναζητήστε συλλόγους, εκτροφείς και ιδιοκτήτες ορεινών σκύλων ώστε να πάρετε χρήσιμες πρακτικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Πώς μπορώ να βρω τον κατάλληλο εκτροφέα;

Όταν η φτάσετε στην τελική απόφαση να πάρετε Μεγάλο Ορεινό Σκύλο Ελβετίας, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε και τον κατάλληλο εκτροφέα. Αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα «κατάλληλος» σε αυτό το πλαίσιο; Φυσικά, ο εκτροφέας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι αξιόπιστος, δηλαδή να ανήκει σε έναν σύλλογο και να τηρεί τις κατευθυντήριες γραμμές εκτροφής που ορίζει ο σύλλογος. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να είναι και συμπαθής και να σας πείθει ότι εκτρέφει με μεγάλη φροντίδα, εμπειρία και πάθος τα ζώα του. Σίγουρα αυτό γίνεται μόνο σε μια συνάντηση από κοντά. Οι εκτροφείς που πωλούν τους σκύλους τους απευθείας μέσω τηλεφώνου, μέσω αγγελίας σε εφημερίδα ή στο διαδίκτυο και οι οποίοι δεν σας προσκαλούν ποτέ στον χώρο τους, είναι απίθανο να πληρούν αυτές τις απαιτήσεις. Επομένως, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία όταν επιλέγετε έναν εκτροφέα.

Συμβουλές για την πρώτη συνάντηση με έναν εκτροφέα

  • Ο εκτροφέας σας προσκαλεί στον χώρο του και είναι πρόθυμος να σας δείξει το κυνοκομείο και τη μητέρα. (Τα κουτάβια συχνά δεν εμφανίζονται κατά την πρώτη συνάντηση, είτε επειδή δεν έχουν ακόμη γεννηθεί, είτε επειδή είναι ακόμη πολύ μικρά, είτε επειδή ο εκτροφέας θέλει να σας αποτρέψει από το να πάρετε μια βιαστική απόφαση αγοράς στη θέα των χαριτωμένων μικρών τετράποδων).
  • Ο εκτροφέας ανήκει σε έναν επίσημο σύλλογο ορεινών σκύλων και έχει βαθιά γνώση και εμπειρία με τους Μεγάλους Ορεινούς Σκύλους ΕΛβετίας.
  • Τα ζώα εκτροφής έχουν εξεταστεί ενδελεχώς (ιδίως για προβλήματα στις αρθρώσεις) και τα κουτάβια παραδίδονται με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, πιστοποιητικό προγόνων και διάγραμμα γενεαλογικού δέντρου.
  • Πριν παραδοθούν τα κουτάβια στα νέα χέρια, έχουν περάσει από τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους, είναι μεβολιασμένα και φέρουν τσιπ.
  • Ο εκτροφέας θα ρωτήσει για τις συνθήκες διαβίωσής σας προκειμένου να διαπιστώσει αν είστε κατάλληλος ως ιδιοκτήτης ενός Μεγάλου Ορεινού Σκύλου Ελβετίας. Θα πρέπει να αποφεύγετε τους εκτροφείς που θέλουν να ξεφορτωθούν τα κουτάβια τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και που δεν ενδιαφέρονται για τη μελλοντική τους ευημερία.
  • Ο εκτροφέας χρεώνει μια λογική τιμή για τα κουτάβια του (σήμερα η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 1.200 και 1.500 ευρώ). Μείνετε μακριά από αμφίβολα «παζάρια».

Υγεία και τυπικές ασθένειες της φυλής

Μια σημαντική πτυχή που συνηγορεί υπέρ της αγοράς ενός καθαρόαιμου ορεινού σκύλου από έναν αξιόπιστο εκτροφέα είναι σίγουρα η υγεία του ζώου. Όλοι οι σκύλοι ελέγχονται για κοινές κληρονομικές ασθένειες πριν χρησιμοποιηθούν για εκτροφή. Τα αποτελέσματα τεκμηριώνονται και μπορούν να προβληθούν ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις εξετάσεις για πιθανές ασθένειες των αρθρώσεων. Όπως σχεδόν όλα τα μεγάλα και βαριά σκυλιά, έτσι και αυτή η φυλή είναι επιρρεπής στη δυσπλασία του ισχίου (HD), τη δυσπλασία του αγκώνα (ED) ή την οστεοχονδρωσία (OCD). Χάρη στις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές και τον συνεπή αποκλεισμό των προσβεβλημένων ζώων από την εκτροφή, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών μπορεί ευτυχώς να μειωθεί.

Διατροφή του Μεγάλου Ορεινού Σκύλου Ελβετίας

Ωστόσο, το αν θα εμφανιστούν ή όχι προβλήματα στις αρθρώσεις δεν εξαρτάται μόνο από το γενετικό υλικό. Παρόλο που η HD, η ED ή η OCD είναι συχνά γενετικές, το αν θα εκδηλωθούν ή όχι οι ασθένειες εξαρτάται επίσης από τη διατροφή και τις συνθήκες διαβίωσης του σκύλου. Ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη φάση της ανάπτυξης, η λανθασμένη διατροφή και το υπερβολικό στρες μπορεί να οδηγήσουν σε σκελετικές διαταραχές αργότερα στην ενήλικη ζωή. Τα προβλήματα προκαλούνται συνήθως από την υπερβολικά γρήγορη ανάπτυξη λόγω της υπερβολικής πρόσληψης πρωτεϊνών όσο είναι ακόμα κουτάβι. Ως εκ τούτου, μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, το Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας πρέπει να τρέφεται με διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Αυτό ισχύει ιδίως για την κύρια φάση ανάπτυξης από τον τρίτο έως τον έκτο μήνα. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει ούτε υπερβολή ούτε έλλειψη των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο το υπερβολικό ασβέστιο που οδηγεί σε προβλήματα ανάπτυξης, αλλά και η λανθασμένη αναλογία ασβεστίου και φωσφόρου.

Τι χρειάζεται και σε τι ποσόητες ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας;

Δεν υπάρχει μια καθολική απάντηση για μια φυλή ως προς το ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ένας σκύλος και σε ποια αναλογία θα πρέπει να είναι αυτά. Εξάλλου, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ατομικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μέγεθος, η κατάσταση της υγείας, το επίπεδο δραστηριότητας και η εκτροφή. Αν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας για το τι ακριβώς χρειάζεται ο σκύλος σας σε ποιο στάδιο. Ωστόσο, η αρχή που ισχύει για κάθε μορφή διατροφής σκύλου είναι η τροφή να είναι υψηλής ποιότητας και να παρέχει στον τετράποδο φίλο σας όλα τα απαραίτητα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Ένας ενήλικας Μεγάλος Ορεινός Σκύλος πρέπει να αρκείται σε δύο γεύματα την ημέρα. Σε αντίθεση με το φρέσκο πόσιμο νερό, το οποίο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στο σκύλο ανά πάσα στιγμή, η τροφή πρέπει να δίνετε περιορισμένα. Οι Μεγάλοι Ορεινοί Σκύλοι Ελβετίας είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία και δυστυχώς και στη φρικτή συστροφή του στομάχου. Ωστόσο, ο κίνδυνος και των δύο μπορεί να μειωθεί με προσεκτική διατροφή και σταθερές, λογικές ώρες φαγητού.

Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας © anzze86 / stock.adobe.com

Φροντίδα τριχώματος

Η περιποίηση του τριχώματος είναι αρκετά απλή χάρη στο κοντό τρίχωμα, το οποίο παγιδεύει λίγες μόνο ακαθαρσίες. Αρκεί δηλαδή το τακτικό πέρασμα με μια βούρτσα. Εάν ο σκύλος σας είναι πολύ βρώμικος μετά από μια βόλτα στο δάσος ή ένα «μπάνιο» στη λάσπη, μπορείτε φυσικά να του κάνετε και ένα ντους. Το σαμπουάν για σκύλους πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές ποσότητες ή καθόλου, καθώς διαφορετικά μπορεί να βλάψει τη δομή της τρίχας και το φράγμα του δέρματος.

Τι φροντίδα χρειάζεται ο σκύλος σας και πόσο συχνά;

  • Τρίχωμα: Το κοντό τρίχωμα πρέπει να βουρτσίζεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
  • Δόντια και στόμα: Τα δόντια πρέπει να πλένονται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Δώστε προσοχή στο χρώμα των ούλων και σε πιθανές φλεγμονές.
  • Νύχια: Για την αποφυγή τραυματισμών, τα νύχια του ορεινού σκύλου σας πρέπει να κόβονται μία ή δύο φορές το μήνα. Ωστόσο, μην τα κονταίνετε πάρα πολύ, γιατί μπορεί να τραυματίσετε τον σκύλο σας και να το κόψιμο των νυχιών να γίνει μαρτύριο.
  • Αυτιά: Τα αυτιά θα πρέπει να σκουπίζονται εξωτερικά περίπου μία φορά την εβδομάδα με ένα μαλακό βαμβάκι βρεγμένο με ένα καθαριστικό αυτιών με ουδέτερο pH. Μην βάζετε τίποτα μέσα στον ακουστικό πόρο και προσέξτε για δυσάρεστη οσμή ή ερυθρότητα κατά τον καθαρισμό, καθώς μπορεί να είναι σημάδια μόλυνσης.

Τι πρέπει να προσέχω με ένα κουτάβι;

Ωστόσο, αν έχετε ένα κουτάβι στο σπίτι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι αρθρώσεις του δεν καταπονούνται υπερβολικά όταν κάνει τις δραστηριότητές του ή κατά την καθημερινή άσκηση. Για να αποφύγετε μεταγενέστερες παραμορφώσεις και συμπτώματα φθοράς, τα κουτάβια θα πρέπει να αποφεύγουν να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, να παίζουν ή να πηδούν σε σκληρές επιφάνειες και να τραβούν ή να μεταφέρουν βαριά βάρη κατά τη φάση της ανάπτυξης. Τα ενήλικα σκυλιά θα πρέπει επίσης να διατηρούνται σε ισόγειο, όπου σπάνια χρειάζεται να ανεβαίνουν σκάλες.

Αγάπη και άφθονος χώρος

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας χρειάζεται πολύ χώρο. Επομένως, η διατήρησή τους στην πόλη είναι κατάλληλη μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Ωστόσο, ένας μεγάλος κήπος από μόνος του δεν είναι αρκετός για την ευημερία αυτού. Ο στοργικός ελβετικός σκύλος χρειάζεται μια ουσιαστική και ικανοποιητική καθημερινή δραστηριότητα, αλλά πάνω απ’ όλα αγάπη και προσοχή. Ειδικά το βράδυ ή μετά από μια μεγάλη βόλτα, αναζητά την συντροφιά του αφεντικού του. Ο άνθρωπος που του δίνει αυτή την προσοχή και την ασφάλεια θα ανταμειφθεί με έναν απίστευτα πιστό και καλοκάγαθο σκύλο. Παρά τη φήμη του ως συχνά «πεισματάρικο σκυλί», ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας είναι ένας υπάκουος και γενικά καλόβολος σκύλος που υποτάσσεται πρόθυμα στους ιδιοκτήτες του.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.

10 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.