Ακόμα και τα κατοικίδια υποφέρουν με τον τρόπο τους
Μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν τις μετακινήσεις με τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς, όπως αυτοκίνητο, λεωφορείο, πλοίο ή αεροπλάνο. Ο οργανισμός τους φαίνεται να «ανέχεται» μόνο τις μετακινήσεις με άμαξα, ποδήλατο ή άλογο. Το ίδιο ισχύει και για τους τετράποδους φίλους μας.
Πώς μπορεί να αναγνωρίσει κανείς ότι ένα ζώο έχει ναυτία;
Μήπως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο σκύλος σας δεν έχει διάθεση, είναι κουρασμένος και χασμουριέται συχνά ή γίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος, έχει έντονη σιελόρροια και κάνει ακόμα και εμετούς; Αυτά είναι κλασικά συμπτώματα της ναυτίας ταξιδιού. Αφορμή γι’ αυτή μπορεί να είναι η κίνηση του αυτοκινήτου ή ο φόβος για τους άγνωστους θορύβους κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αλλά ακόμη και ένα «ζώο που θεωρητικά είναι σε θέση να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο» κάνει συνήθως εμετό, όταν λίγο πριν από το ταξίδι έχει μόλις απολαύσει το αγαπημένο του φαγητό. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουν την κατανάλωση φαγητού τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα που πρόκειται να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητο.
Ταξίδι με το αυτοκίνητο: μπορεί ένα ζώο να εξοικειωθεί με αυτό;
Τα κουτάβια ή ακόμα και οι ηλικιωμένοι σκύλοι θα εξοικειωθούν καλύτερα με το αυτοκίνητο, εάν αισθανθούν άνετα και οικεία μέσα σ’ αυτό. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σύντομης δοκιμαστικής βόλτας, τα χάδια και οι καθησυχαστικές λέξεις είναι ιδιαιτέρως παρήγορες. Μετά από κάθε δοκιμαστική βόλτα με το αυτοκίνητο, το σκυλάκι σας θα πρέπει να λαμβάνει μια επιβράβευση. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία βόλτα ή «στιγμές παιχνιδιού». Οι επόμενες διαδρομές με το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι λίγο πιο μακρινές. Αν αφιερώσετε χρόνο, ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο σταδιακά και χωρίς άγχος, σύντομα θα έχετε έναν ενθουσιώδη συνοδηγό.
Τι πρέπει να κάνετε, εάν ο σκύλος σας εξακολουθεί να αισθάνεται αδιαθεσία;
Τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα ζώα χρειάζονται ένα ελαφρύ φάρμακο στην αρχή της «εκπαίδευσης σε ταξίδια». Ο κτηνίατρός σας θα συνταγογραφήσει ένα κατάλληλο φάρμακο – υπάρχουν επίσης φυτικές ή ομοιοπαθητικές ουσίες. Όσον αφορά τις ομοιοπαθητικές ουσίες, η επιλογή τους εξαρτάται από τον τύπο του ζώου. Ανάλογα με τον τύπο και τη συμπεριφορά του ζώου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα φάρμακα: Apomorphinum muriaticum, Borax, Cocculus, Hyoscyamus, Nux vomica, Passiflora incarnata, Petroleum, Tabacum. Μεταξύ των φυτών συνιστάται ιδίως το τζίντζερ, το οποίο διατίθεται στα φαρμακεία σε μορφή κάψουλας. Τέτοιες ουσίες έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν έχουν αναισθητική δράση και δεν προκαλούν υπνηλία. Μόλις το κατοικίδιο ζώο σας συνηθίσει τα ταξίδια με το αυτοκίνητο, τότε δε χρειάζεστε πλέον αυτά τα μικρά βοηθήματα.
Τι πρέπει να προσέχει κανείς γενικά σε ταξίδια με το αυτοκίνητο;
Εάν πηγαίνετε με το σκύλο σας διακοπές σε ένα μακρινό προορισμό, τότε κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα πρέπει να κάνετε συχνές στάσεις, προκειμένου ο σκύλος να πίνει νερό και να περπατάει λιγάκι. Φροντίστε επίσης οι χώροι μέσα στο αυτοκίνητο να αερίζονται καλά και αποφύγετε τη συσσώρευση θερμότητας. Στην ουσία, είναι και προς δικός σας όφελος να δώσετε προσοχή σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν το ταξίδι σας ακόμα πιο ευχάριστο!