Η στείρωση δεν είναι σωστή επιλογή για όλους τους σκύλους.
Η στείρωση είναι εδώ και καιρό μια απλή επέμβαση ρουτίνας στα κτηνιατρεία. Ωστόσο, είναι πάντα απαραίτητο να στειρώνετε τον σκύλο σας; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ευνουχισμού και στείρωσης; Ποιο είναι το κόστος; Εδώ θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της στείρωσης στου σκύλους.
Κάθε ιδιοκτήτης που δεν έχει σκοπό την αναπαραγωγή θα αναρωτηθεί κάποια στιγμή αν θα πρέπει να στειρώσει τον σκύλο του. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η απόφαση για τη στείρωση δεν είναι μόνο δική σας.
Ο νόμος περί προστασίας των ζώων (§6 παρ. 1 εδ. 1) ορίζει ότι οι σκύλοι μπορούν να στειρωθούν μόνο εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στειρώσετε το σκύλο σας απλώς και μόνο για λόγους ευκολίας. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν την επέμβαση. Πιθανές ιατρικές ενδείξεις μπορεί να είναι:
έκδηλη αρρενωπή συμπεριφορά
ασθένειες (π.χ.: διόγκωση του προστάτη, περινεϊκή κήλη, πρήξιμο της μήτρας, ορμονικά επαγόμενος σακχαρώδης διαβήτης, όγκοι)
επαναλαμβανόμενες ψευδοκυήσεις με μακροχρόνιες αλλαγές στη συμπεριφορά
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ο ευνουχισμός στους σκύλους είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται υπό ολική αναισθησία. Πρόκειται για μια επέμβαση που δεν πρέπει να υποτιμάται, όχι μόνο για την ορμονική ισορροπία του σκύλου, αλλά και για ολόκληρο τον οργανισμό του σκύλου.
Χρειάζονται όλοι οι σκύλοι τη στείρωση;
Η απόφαση για το αν θα πρέπει να στειρώσετε το σκύλο σας ή όχι δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις σχετικά με ανεκπλήρωτες προσδοκίες, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επέμβασης.
Έτσι θα γνωρίζετε με λεπτομέρεια τη χειρουργική διαδικασία, τη διαδικασία ανάρρωσης και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Ζυγίστε προσεκτικά την απόφασή σας με βάση αυτά.
Είναι σημαντικό ο κτηνίατρός σας να έχει αρκετό χρόνο να εξετάσει το σκύλο σας προτού σας συμβουλέψει τι να κάνετε. Η στείρωση δεν είναι μια ιδανική και δεν είναι κατάλληλη για όλους τους σκύλους. Το κατά πόσο τα πλεονεκτήματα της στείρωσης του σκύλου σας υπερτερούν των μειονεκτημάτων μπορεί να καθοριστεί μόνο κατά περίπτωση.
Υπάρχουν εξατομικευμένοι παράγοντες όπως η φυλή, το φύλο, η ηλικία, το βάρος, το μέγεθος και η κοινωνική συμπεριφορά που παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν αισθάνεστε ότι ο κτηνίατρός σας δεν σας παρέχει επαρκείς πληροφορίες, μην διστάσετε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της στείρωσης με μια ματιά
Υπέρ
Ασφαλής, μόνιμη αντισύλληψη (η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να αντιστραφεί)
Εξαφάνιση των συμπτωμάτων οίστρου, όπως αιματηρές εκκρίσεις ή ψευδοκυμοσύνη (στα θηλυκά)
Απουσία καταρροής του προσαγωγίου στα αρσενικά (γαλακτώδες κιτρινωπό έκκριμα)
Προστασία από ορισμένες ασθένειες, όπως όγκος του μαστού, ο καρκίνος των όρχεων και προβλήματα του προστάτη. Στα θηλυκά, ωστόσο, μόνο με πρόωρη στείρωση
Μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς που προέρχεται από τη σεξουαλική ορμή, π.χ. δεν υπάρχει επιθετικότητα προς ισχυρά αρσενικά ή θηλυκά σε οίστρο
Γενικός χειρουργικός κίνδυνος κατά την επέμβαση
Παρέμβαση στη φυσική ορμονική ισορροπία του ζώου με εκτεταμένες συνέπειες για το σώμα και τον ψυχισμό, ιδιαίτερα προβληματική στην περίπτωση πρόωρης στείρωσης (κίνδυνος μυοσκελετικών διαταραχών και στασιμότητας του ψυχισμού του παιδιού)
Υψηλότερος κίνδυνος ακράτειας ούρων (ιδίως σε θηλυκά μεγαλόσωμων φυλών όπως Γερμανικούς Μολοσσούς, Σκύλους Νέας Γης, Λεονμπέργκερ, Μπόξερ, Σνάουτσερ Γίγας, Ντόμπερμαν), αυξημένος κίνδυνος άλλων καρκινικών παθήσεων
Αλλαγή της δομής της τρίχας (ιδίως στις μακρύτριχες φυλές), η οποία μερικές φορές οδηγεί σε πιο σύνθετη φροντίδα του τριχώματος
Η επέμβαση στα θηλυκά
Η χειρουργική διαδικασία για τις σκύλες
Στα θηλυκά σκυλιά, γίνεται μια τομή στο κοιλιακό τοίχωμα μέσω του δέρματος, του υποδόριου ιστού και των μυών. Ο κτηνίατρος δένει τμήματα των κεράτων της μήτρας, των φλεβών και των αρτηριών και αφαιρεί τις ωοθήκες. Αυτός ο τύπος στείρωσης ονομάζεται «ωοθηκεκτομή».
Σε σπάνιες περιπτώσεις, συνιστάται επίσης η αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας, οπότε ονομάζεται «ωοθηκυστερεκτομή».
Μετά την αφαίρεση των ωοθηκών, ο κτηνίατρος ράβει ξανά το κοιλιακό τοίχωμα σε διάφορα στρώματα. Στη συνέχεια, διακόπτει την αναισθησία. Η σκυλίτσα παραμένει υπό παρακολούθηση μέχρι να ξυπνήσει.
Μόλις ξυπνήσει πλήρως και μπορέσει να περπατήσει, μπορείτε να πάτε μαζί σπίτι παίρνοντας σας και τα κατάλληλα φάρμακα.
Την επόμενη ημέρα θα γίνει έλεγχος από τον κτηνίατρο. Για την προστασία του ράμματος, η σκυλίτσα θα πρέπει να φοράει ένα ειδικό κορμάκι ή άλλο προστατευτικό για το γλείψιμο μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα μετά από δέκα ημέρες.
Η επέμβαση στα αρσενικά
Η χειρουργική διαδικασία στα αρσενικά σκυλιά
Εάν στειρώσετε τον αρσενικό σκύλο σας, ο κτηνίατρος θα κάνει μια τομή στο δέρμα του τετράποδου φίλου σας μπροστά από το όσχεο. Οι όρχεις και η επιδιδυμίδα μετακινούνται προς τα εμπρός και οι σπερματικές χορδές και τα αιμοφόρα αγγεία δένονται. Με αυτόν τον τρόπο, και οι δύο όρχεις μπορούν να αφαιρεθούν από ένα μόνο άνοιγμα.
Το όσχεο πρέπει επίσης να αφαιρείται σε αρσενικά στα οποία κρέμεται πολύ προς τα κάτω. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου οι όρχεις δεν κατεβαίνουν στο όσχεο (κρυπτόρχες) αλλά βρίσκονται στη βουβωνική χώρα ή στην κοιλιακή κοιλότητα, πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση.
Ο κτηνίατρος ράβει προσεκτικά το τραύμα μετά την επέμβαση και στη συνέχεια τερματίζει την αναισθησία. Ωστόσο, ο σκύλος θα παραμείνει υπό παρακολούθηση μέχρι να ξυπνήσει. Για να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να γλείφει το τραύμα του, θα πρέπει επίσης αρχικά να φοράει κολάρο λαιμού ή επίδεσμο στην κοιλιακή χώρα.
Οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση
Τι πρέπει να προσέξω αμέσως μετά τη στείρωση;
Εάν έχετε στειρώσει τον σκύλο σας, καλό είναι να αποφεύγετε την έντονη δραστηριότητα μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα – μετά από περίπου δέκα ημέρες. Για να βελτιστοποιήσετε την επούλωση του τραύματος, μην ασκείτε ποτέ πίεση στο τραύμα.
Προτιμήστε να κρατάτε το σκύλο σας με κοντό λουρί και να αφήσετε για αργότερα τις μεγάλες εξορμήσεις στην εξοχή. Θα πρέπει επίσης να μην τον αφήνετε να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες ή να πηδάει από το πορτμπαγκάζ ή τον καναπέ για τις πρώτες ημέρες.
Πόσο κοστίζει η στείρωση ενός σκύλου;
Το κόστος για τη στείρωση του σκύλου σας εξαρτάται από το φύλο και το βάρος του, καθώς και από τον τύπο της αναισθησίας. Οι τιμές μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με την κτηνιατρική κλινική.
Υπάρχει επίσης τιμοκατάλογος για κτηνιάτρους που παρέχει έναν πρόχειρο οδηγό. Εκεί καθορίζονται τα ποσά που επιτρέπεται να χρεώνουν οι κτηνίατροι για διάφορες διαδικασίες. Ωστόσο, τα ποσά αυτά περιλαμβάνουν μόνο την εργασία του κτηνιάτρου. Υπάρχουν πρόσθετα έξοδα, όπως για προκαταρκτικές και επακόλουθες εξετάσεις, φάρμακα, υλικά και αναισθησία.
Οι κτηνίατροι μπορούν επίσης να χρεώνουν σύμφωνα με διαφορετικούς συντελεστές αμοιβής, οι οποίοι εξαρτώνται από διάφορες πτυχές, όπως ο απαιτούμενος χρόνος ή ο βαθμός δυσκολίας της επέμβασης.
Ο τιμοκατάλογος για τους κτηνιάτρους αναφέρει τα ακόλουθα ποσά για τις στειρώσεις:
Κλίμακα τιμών σε ευρώ
Σκύλος
αρσενικός
θηλυκός
Μονός συντελεστής
51,31
160,34
Διπλός συντελεστής
102,62
320,68
Τριπλός συντελεστής
153,93
481,02
Στείρωση σκύλων: Ποιες είναι οι διαφορές από τον ευνουχισμό;
Εάν πραγματοποιήσετε ευνουχισμό στον σκύλο σας, οι ωοθήκες ή οι όρχεις αφαιρούνται εντελώς. Με τη στείρωση, από την άλλη πλευρά, ο κτηνίατρος κόβει μόνο τις ωοθήκες ή τους σπερματικούς πόρους. Η διαδικασία είναι επομένως ελαφρώς φθηνότερη από τον ευνουχισμό, αλλά πραγματοποιείται επίσης υπό γενική αναισθησία.
Η στείρωση εμποδίζει οριστικά την αναπαραγωγή των σκύλων. Ωστόσο, το ζώο παραμένει εξίσου σεξουαλικά ενεργό όπως και πριν από την επέμβαση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον ευνουχισμό, η στείρωση δεν επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του σκύλου. Οι σωματικές λειτουργίες και η συμπεριφορά δεν αλλάζουν. Το θηλυκό θα συνεχίσει να έχει οίστρο και ο αρσενικός σκύλος θα συνεχίσει επίσης να κυνηγά σκυλίτσες που έχουν οίστρο.
Τι επιπτώσεις έχει ο ευνουχισός στο σώμα του σκύλου;
Έτσι, ενώ η στείρωση γίνεται αποκλειστικά για την ασφαλή αντισύλληψη, στον ευνουχισμό παίζουν συχνά ρόλο πιο σοβαροί παράγοντες. Εξάλλου, η πλήρης αφαίρεση των όρχεων και των ωοθηκών αποτελεί επίσης μια τεράστια διαταραχή της φυσικής ορμονικής ισορροπίας του ζώου.
Σωματικές αλλαγές
Οι σωματικές συνέπειες της στείρωσης
Όταν αφαιρούνται οι γονάδες, το σώμα του ζώου δεν μπορεί πλέον να παράγει ορμόνες του φύλου. Οι σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον σεξουαλικό κύκλο εξαφανίζονται μετά την επέμβαση.
Ο οίστρος, οι αιματηρές εκκρίσεις και η ψεύτικη εγκυμοσύνη στα θηλυκά ή η λεγόμενη καταρροή του προσαγωγίου στα αρσενικά, του οποίου οι γαλακτώδεις κίτρινες εκκρίσεις δημιουργούν σημαντικά προβλήματα υγιεινής για πολλούς ιδιοκτήτες, δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα σε στειρωμένους σκύλους.
Ωστόσο, περιοχές του σώματος που δεν σχετίζονται άμεσα με τη σεξουαλικότητα μπορούν κι αυτές να αλλάξουν λόγω στείρωσης. Ειδικά οι μακρύτριχες φυλές μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγή στη δομή του τριχώματός τους μετά την επέμβαση. Το υποτρίχωμα γίνεται πιο πυκνό και ξεπερνά το γυαλιστερό εξωτερικό τρίχωμα. Έτσι, συνολικά η όψη του δείχνει πιο θαμπή και πιο ατημέλητη.
Επιπλέον, πολλά στειρωμένα σκυλιά υποφέρουν από παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με αυξημένη όρεξη και μειωμένη δραστηριότητα μετά την επέμβαση.
Παράλληλα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ακράτειας ούρων, ιδίως σε θηλυκά άνω των 20 κιλών. Η έλλειψη ορμονών του φύλου αποδυναμώνει τον σφιγκτήρα της ουρήθρας. Τα προσβεβλημένα σκυλιά συνήθως χάνουν ούρα μόνο τη νύχτα στην αρχή, αργότερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί είτε αμέσως μετά την στείρωση είτε χρόνια αργότερα.
Η στείρωση ως πρόληψη του καρκίνου
Η στείρωση προστατεύει από τον καρκίνο;
Ο ιατρικός λόγος για τη στείρωση που αναφέρεται συχνά είναι η προστασία από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις ορμόνες του φύλου. Πράγματι, ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων όγκων μπορεί να μειωθεί εάν ο σκύλος στειρωθεί.
Στα αρσενικά, μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου των όρχεων και ασθενειών του προστάτη, ενώ στα θηλυκά μειώνεται ο κίνδυνος απειλητικής για τη ζωή διαπύησης της μήτρας και ορισμένων τύπων όγκων (όγκοι του μαστού).
Φυσικά, αυτό ακούγεται καλό στην αρχή, αλλά συχνά παραβλέπεται ότι αυτή η προφύλαξη από τον καρκίνο στα θηλυκά δίνεται μόνο στην περίπτωση της πρόωρης στείρωσης. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, τα θηλυκά θα πρέπει επομένως να στειρωθούν πριν από τον πρώτο τους οίστρο. Από την άλλη πλευρά, η στείρωση μετά τον πρώτο οίστρο ή μόνο κατά την ενηλικίωση έχει λιγότερο θετικές επιπτώσεις στον κίνδυνο καρκίνου.
Ωστόσο, η πρόωρη στείρωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος. Επιπλέον, λέγεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος άλλων καρκινικών παθήσεων σε στειρωμένους σκύλους: Σύμφωνα με μελέτες, η πρόωρη στείρωση φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην εμφάνιση όγκων της καρδιάς, της σπλήνας και των οστών.
Αλλάζει και η συμπεριφορά του σκύλου με τη στείρωση;
Εάν αποφασίσετε να στειρώσετε το σκύλο σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τις επιπτώσεις στη συμπεριφορά του μετά τη στείρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων δεν επιφέρει μόνο σωματικές αλλαγές, αλλά επηρεάζει καθοριστικά τον ψυχισμό και την κοινωνική συμπεριφορά του σκύλου.
Επιπτώσεις της στείρωσης σε αρσενικά σκυλιά
Οι ιδιοκτήτες αρσενικών σκύλων, ιδίως, βλέπουν μερικές φορές τη στείρωση ως έσχατη λύση. Η επιθετική, ενστικτώδης και ανήσυχη συμπεριφορά, η οποία ελέγχεται από την ορμόνη τεστοστερόνη του φύλου, υποτίθεται ότι με τη στείρωση υποχωρεί.
Στην πραγματικότητα, ο στειρωμένος αρσενικός σκύλος θα συμπεριφέρεται πιο ήρεμα όταν συναντά μια θηλυκή σκύλα σε οίστρο και θα δεν θα έχει ανταγωνιστική συμπεριφορά προς άλλα ισχυρά αρσενικά. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις θα υπάρχουν ουρλιαχτά, γαβγίσματα ή προσπάθειες φυγής λόγω της σεξουαλικής του ορμής.
Ωστόσο, είναι εσφαλμένη η άποψη ότι τα αρσενικά σκυλιά γίνονται γενικά πιο κοινωνικά μετά τη στείρωση. Εξάλλου, η στείρωση ενός σκύλου έχει επίδραση μόνο στη συμπεριφορά που σχετίζεται με τις ορμόνες του φύλου.
Η στείρωση δεν είναι πανάκεια για κάθε επιθετική συμπεριφορά
Ακόμη και μετά τη στείρωση δεν σημαίνει ότι ο σκύλος θα αποτινάξει κάθε επιθετική συμπεριφορά που μπορεί να προέρχεται από ανεπαρκή και λανθασμένη εκπαίδευση ή από κακές συνθήκες διαβίωσης και ανατροφής. Εξάλλου, ένας σκύλος δεν μαθαίνει υπακοή μέσω μιας επέμβασης. Εάν έχετε προβλήματα με τον αρσενικό σκύλο σας, θα πρέπει, επομένως, πρώτα να μάθετε από πού προέρχεται η επιθετικότητά του.
Μόνο αν η επιθετική συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική ορμή, η στείρωση του σκύλου σας μπορεί να προσφέρει λύση. Η στείρωση δεν είναι ασφαλώς κατάλληλη για τη διόρθωση γενικών προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως η κτητικότητα ή τα προβλήματα στις σχέσεις του.
Η υπερσεξουαλικότητα δεν είναι λόγος στείρωσης
Η υπερσεξουαλική συμπεριφορά ενός αρσενικού σκύλου, η οποία εκδηλώνεται με το γράπωμα
διαφόρων αντικειμένων και το «καβάλημά» τους, δεν αποτελεί επίσης λόγο ευνουχισμού ενός σκύλου. Με συνεπή μέτρα εκπαίδευσης και άφθονη σωματική άσκηση, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά.
Παρεμπιπτόντως: Αν δεν είστε σίγουροι για το αν ορισμένες συμπεριφορές στον αρσενικό σκύλο σας οφείλονται στις ορμόνες του, μπορείτε να τον στειρώσετε χημικά με τσιπ για περιορισμένο χρονικό διάστημα δοκιμαστικά. Δυστυχώς, το τσιπ δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση σε θηλυκά σκυλιά.
Συμπέρασμα: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να στειρώσω τον σκύλο μου;
Δεδομένων των πολλών πλεονεκτημάτων και των εξίσου πολλών μειονεκτημάτων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες αμφιταλαντεύονται έντονα στο θέμα της στείρωσης. Οι λάτρεις των σκύλων διχάζονται στο ερώτημα αν αξίζει να στειρώσουν τον σκύλο τους.
Ενώ για ορισμένους η απουσία σωματικών σεξουαλικών συμπτωμάτων και ψυχολογικής συμπεριφοράς αποτελεί πραγματική ευλογία, άλλοι προειδοποιούν για την επίδραση στον φυσικό οργανισμό του σκύλου, η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις συζητήσεις ξεχνούν ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα της στείρωσης. Το αν πρέπει να στειρώσετε το σκύλο σας μπορεί να αποφασιστεί μόνο κατά περίπτωση.
Οι λόγοι που έχει στο μυαλό του κάθε ιδιοκτήτης για τη στείρωση πρέπει να εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ίδιοι οι σκύλοι. Στην τελευταία περίπτωση, η κατάσταση της υγείας και τα αίτια ορισμένων συμπεριφορών είναι καθοριστικά. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι τελικά η απόφασή σας, αν είστε καλά ενημερωμένοι και το κάνετε αποκλειστικά προς όφελος του σκύλου σας, είναι σίγουρα η σωστή επιλογή.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια διαδεδομένη και πολύ συχνή ασθένεια σε ανθρώπους και ζώα. Πρόκειται για μια εκφυλιστική, χρόνια αλλαγή στις αρθρώσεις, η οποία συνοδεύεται από πόνο και προοδευτικό περιορισμό της κινητικότητας της πάσχουσας άρθρωσης. Η φύση της οστεοαρθρίτιδας δεν είναι ούτε φλεγμονώδης ούτε μολυσματική. Είναι αποτέλεσμα μόνιμης αποδόμησης του αρθρικού χόνδρου πέρα από το σύνηθες επίπεδο.
Ακόμα και αν η περίοδος σε μια σκυλίτσα είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, οι ιδιόρρυθμες συμπεριφορές που της βγαίνουν, ο μπελάς με τους λεκέδες στο χαλί ή ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απασχολεί συχνά πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις "δύσκολες μέρες" της σκύλας σας και πώς μπορείτε να περάσετε την περίοδό της χωρίς άγχος.
Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που παράγει, αποθηκεύει και απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα. Ωστόσο, αυτό εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο το όργανο να προχωρήσει σε αυτο-πέψη. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) σε σκύλους. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια στο παρακάτω άρθρο.