Σκύλος και μωρό: Συμβουλές για μια επιτυχή συμβίωση

Σκύλος και Μωρό

Η ζωή με έναν σκύλο και ένα μωρό μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη - αρκεί να τα εξοικειώσετε με προσοχή μεταξύ τους.

Όταν ανακοινώνεται ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένειά σας, οι προτεραιότητες αλλάζουν. Μέχρι τώρα, ο σκύλος ήταν το επίκεντρο της προσοχής, αλλά σύντομα όλα θα περιστρέφονται γύρω από το νεογέννητο παιδί. Σε αυτό το άρθρο σας δείχνουμε πώς να προσαρμόσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σκύλο και μωρό μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τη γέννα και κατά τους πρώτους μήνες μαζί.

Μωρό και σκύλος: Τι αλλάζει

Ένα παιδί φέρνει αλλαγές – χωρικά και κοινωνικά. Είναι σημαντικό ο σκύλος που ζει ήδη στο σπίτι να μην πέσει απευθείας  στα βαθιά και να του δοθεί η ευκαιρία να συνηθίσει εγκαίρως τη νέα κατάσταση.

Όταν φέρνετε σκύλο και μωρό μαζί, δείξτε ευαισθησία, ώστε να μην σταθεί  τίποτα εμπόδιο στην αρμονική συνύπαρξη μωρού και σκύλου.

Επίσης, αξιοποιήστε τον χρόνο μέχρι τη γέννηση για να ορίσετε κάποιους κανόνες και να προετοιμάσετε το σκύλο για το νέο του ρόλο στην οικογένεια. Προκειμένου το μωρό και ο σκύλος να ζήσουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη, ο τετράποδος φίλος ίσως χρειαστεί να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του. Και μπορείτε να του κάνετε την κατάλληλη εκπαίδευση για αυτό.

Συμβουλή: Καλό είναι να ξεκινήσετε στα μέσα της εγκυμοσύνης, καθώς η τελευταία φάση είναι συχνά πολύ δύσκολη για τη μητέρα.

Δώστε στον σκύλο το ρόλο του μέσα στην οικογένεια

Όταν υποδέχεστε ένα νέο μέλος στην οικογένεια, όλοι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέσα σε αυτήν. Το παιδί απαιτεί πολύ χρόνο και στις περισσότερες περιπτώσεις μπαίνει σε προτεραιότητα σε σχέση με τον σκύλο. Κάτι τέτοιο είναι άγνωστο για τον τετράποδο φίλο.

Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να απαιτεί μόνιμα την προσοχή σας, αλλά θα την παίρνει όταν εσείς το αποφασίζετε. Είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίζετε με ευαισθησία και ανάλογα με την κατάσταση.

Φροντίστε να εξοικειώσετε τον σκύλο σας με το γεγονός ότι από εδώ και στο εξής ισχύουν ξεκάθαροι κανόνες, δείχνοντάς του το με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ακόμη και πριν από τη γέννα. Για παράδειγμα, στείλτε τον στο καλάθι του και αφήστε τον εκεί. Μόνο όταν τον φωνάξετε θα βγει για να παίξει.

Παιχνίδι με τους όρους σας

Πάνω στην έξαψη του παιχνιδιού, τα πράγματα μπορεί να αγριέψουν και ένα δόντι ή ένα νύχι να βρει λάθος στόχο. Στο μέλλον, ωστόσο, όταν το παιδί παίζει μαζί του, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Επομένως, καλό είναι να εκπαιδεύσετε το σκυλί να είναι γενικά πιο προσεκτικό.

Είναι καλύτερο να εκπαιδεύσετε το σκύλο στο παιχνίδι να συμπεριφέρεται προσεκτικά και συγκρατημένα με τη δική σας εντολή. Αν είναι πολύ επιθετικός ή γρυλίζει, πάρτε του το παιχνίδι. Μόνο όταν έχει χαλαρώσει και πάλι και είναι φρόνιμος, το παιχνίδι συνεχίζεται .

Η νέα εντολή «Προσοχή!«

Η προσθήκη μιας εντολής μπορεί να βοηθήσει να γίνει ξεκάθαρο στο σκύλο πότε έχει τηρήσει τα όρια που του επιτρέπονται. Να λέτε συνεχώς «Προσοχή!» κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να διακόπτετε το παιχνίδι όταν έχει ξεπεραστεί αυτό το όριο.

Όταν συνεχίζετε το παιχνίδι μετά την κρίσιμη στιγμή, να το κάνετε ήρεμα και αργά. Με αυτόν τον τρόπο κάνετε τον σκύλο να καταλάβει τη διαφορά. Όταν συμμορφωθεί, επιβραβεύστε τον. Χαϊδέψτε τον εντατικά, αγκαλιάστε τον όπως του αρέσει και δώστε του τις αγαπημένες του λιχουδιές.

Οι περισσότεροι σκύλοι είναι διαισθητικά πιο προσεκτικοί όταν έχουν να κάνουν με μωρά και μικρά παιδιά. Ωστόσο, αν χρειαστεί, μπορείτε επίσης να σταματήσετε το σκύλο σας από απόσταση με τη νέα εντολή.

Πώς επιτυγχάνεται μια καλή σχέση μεταξύ σκύλου και μωρού

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν πολλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα τα πάει καλά με το νέο μέλος της οικογένειας.

Αφηστε τον να συμμετέχει ενεργά

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά πλάσματα. Υποφέρουν όταν νιώθουν στην απ’ έξω. Δώστε στο σκύλο σας την αίσθηση ότι είναι μέλος της οικογένειας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να τον κάνετε να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητά σας, αφήνοντάς τον να ακούει την κοιλιά σας και κρατώντας τον πάντα κοντά σας.

Πότε θα καταλάβει ο σκύλος μου ότι είμαι έγκυος;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χαϊδέψτε τον σκύλο σας και δείξτε του ότι όλα είναι εντάξει. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψει, τη στιγμή που ακούσει την καρδιά της νέας ζωής στην κοιλιά, καταλαβαίνει ενστικτωδώς τι συμβαίνει.

Αν όλα πάνε καλά, ο τετράποδος φίλος σας θα δεχτεί ήδη το αγέννητο παιδί ως νέο μέλος της οικογένειας σε αυτές τις στιγμές.

Βάλτε από νωρίς τον εξοπλισμό του μωρού στο σπίτι

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει εκτός των άλλων τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο σπίτι. Μπαίνουν έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο και έρχεται και το καροτσάκι.

Τοποθετήστε τα νέα έπιπλα στη μελλοντική τους θέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δίνει στο σκύλο την ευκαιρία να το συνηθίσει και να μειώσει τους πιθανούς φόβους. Μέχρι να έρθει το μωρό, θα τα έχει συνηθίσει.

Συμβουλή: Ένα καροτσάκι μπορεί να τρομάξει τα σκυλιά. Βγάλτε το καροτσάκι βόλτα μερικές φορές πριν από τη γέννα. Ο σκύλος σας θα μάθει τη ρουτίνα και θα χαλαρώσει.

Κάντε εξάσκηση με άλλα μωρά

Έχετε γνωστούς ή φίλους που έχουν ήδη μωράκι; Δημιουργήστε καταστάσεις στις οποίες το μωρό και ο σκύλος μπορούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους υπό την επίβλεψή σας .

Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος σας μπορεί να αποκτήσει τις πρώτες του εμπειρίες και να εξασκηθεί στο πώς να αντιμετωπίζει τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Οι εμπειρίες που θα αποκτήσει με αυτούς τους μικρούς πολίτες της γης θα μεταφερθούν αυτόματα και στους απογόνους σας.

Έφτασε η ώρα του τοκετού

Η μεγάλη στιγμή έφτασε: οι συσπάσεις αρχίζουν και όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα στο δρόμο προς την κλινική. Ευτυχώς η τσάντα είναι ήδη έτοιμη. Αλλά ο σκύλος που θα μείνει αυτές τις ώρες; Θα πρέπει να διευθετήσετε αυτό το ζήτημα εκ των προτέρων.

Προγραμματίστε τη φροντίδα του σκύλου

Ξεκαθαρίστε ποιος θα φροντίζει τον σκύλο και ποιος μπορεί να αναλάβει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ακόμη και στη μέση της νύχτας. Δώστε το κατά προτίμηση σε κάποιον γνωστό σας. Αν ο σκύλος έχει την κατάλληλη φροντίδα κατά τη γέννα, είστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο.

Με τη σωστή φροντίδα δεν θα του λείπει τίποτα. Γιατί αν περνάει καλά, παίζει και παίρνει πολλή στοργική προσοχή, δεν θα συνδέσει το νεογέννητο με το αίσθημα της απογοήτευσης, της μοναξιάς και της παραμέλησης.

Σκύλος και Μωρό © Nicole Lienemann / stock.adobe.com
Δώστε χρόνο στο σκύλο σας να μυρίσει το νέο του συγκάτοικο και να τον γνωρίσει καλύτερα.

Ήρθε το μωρό στο σπίτι! Τι πρέπει να προσέξετε

Στο εξής έχετε μια πολύ έντονη περίοδο μπροστά σας. Από τη μία πλευρά, το νεογέννητο απαιτεί συνεχή προσοχή, από την άλλη, πρέπει να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του σκύλου σας απέναντι στο παιδί, ειδικά όταν το μωρό και ο σκύλος έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Πρώτη επαφή: Πώς φέρνετε σκύλο και μωρό μαζί;

Η πρώτη επαφή του σκύλου με το μωρό πρέπει να γίνει σε μια ήρεμη στιγμή. Φέρτε κοντά το μωρό με τον σκύλο σας όταν το μωρό δεν κλαίει και ο σκύλος είναι χαλαρός και ικανοποιημένος. Καθίστε στον καναπέ ή σε μια καρέκλα με το μωρό στην αγκαλιά σας και αφήστε τον σκύλο να πλησιάσει για να το μυρίσει.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η αρχική επαφή είναι ειρηνική. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, μπορείτε να σηκωθείτε γρήγορα από την θέση σας και να μετακινήσετε το μωρό εκτός της εμβέλειας του σκύλου. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, βάλτε ένα δεύτερο άτομο να κρατάει το σκύλο με λουρί.

Επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά του σκύλου προς το μωρό

Κάθε φορά που ο σκύλος αντιδρά θετικά και προσεκτικά απέναντι στο μωρό, καλό είναι να τον επιβραβεύετε. Χαϊδέψτε τον, δώστε του λιχουδιές και πείτε του πόσο καλά συμπεριφέρεται.

Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος μαθαίνει να βλέπει τη νέα κατάσταση ως θετική από την αρχή και δεν συνδέει το μωρό με τίποτα αρνητικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα του είναι εύκολο να αποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας.

Να είστε σε εγρήγορση

Ο σκύλος σας έχει δεχτεί το νέο μέλος και είναι προσεκτικός μαζί του; Υπέροχα! Απολαύστε την οικογενειακή σας ευτυχία, αλλά και πάλι μην επαναπαυτείτε εντελώς. Δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε τα μάτια σας από το μωρό όταν ο σκύλος βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Κι αυτό γιατί τα μωρά και τα νήπια συχνά ξεπερνούν τα όρια χωρίς να το καταλαβαίνουν. Αν το μικρό κρατάει τον σκύλο από το τρίχωμα με δύναμη, για παράδειγμα, μπορεί να του προκαλέσει πόνο. Εκεί πολύ πιθανό ο τετράποδος φίλος να αντιδράσει ενστικτωδώς.

Αν είστε προσεκτικοί, θα αντιληφθείτε την κατάσταση από νωρίς: Ο σκύλος συνήθως αντιδρά αρχικά αλλάζοντας τη γλώσσα του σώματος και δείχνει ότι η κατάσταση γίνεται υπερβολική για εκείνον. Εδώ καλό είναι να επέμβετε, ώστε η κατάσταση να μην κλιμακωθεί και να μην προκληθεί μόνιμη ζημιά στη σχέση μεταξύ σκύλου και μωρού.

Για μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή: Σταθερό μέρος και απαγορευτικές ζώνες

Όταν η οικογένεια μεγαλώνει και περιλαμβάνει πλέον κι ένα νεογέννητο, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να έχει ο καθένας το δικό του μέρος απόσυρσης. Αυτά μπορεί να είναι ένα σταθερό μέρος ή ολόκληρο δωμάτιο. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Παιδικό δωμάτιο: Απαγορευμένος χώρος για τα σκυλιά;

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας χώρος για ξεκούραση, παιχνίδι και χαλάρωση. Εδώ θα πρέπει να μπορείτε να κοιμίζετε, να αλλάζετε και να ντύνετε με την ησχυία σας το μωρό, χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που απαιτεί προσοχή.

Επομένως, σκεφτείτε προσεκτικά αν θα επιτρέψετε τον τετράποδο φίλο σας να μπαίνει σε αυτό το δωμάτιο. Αν θέλετε να τον αφήνετε μέσα, καλό είναι να το κάνετε μόνο κατόπιν δικής σας εντολής.

Ξεκαθαρίστε του ότι είναι μόνο «περαστικός» εδώ και ότι δεν είναι αυτονόητη η παραμονή του σε αυτό το δωμάτιο. Επιβραβεύστε τον όταν δείχνει καλή συμπεριφορά και στείλτε τον έξω από το δωμάτιο μετά από λίγο.

Δεν έχετε παιδικό δωμάτιο;

Αν το διαμέρισμά σας είναι μικρό και δεν έχετε χώρο για ξεχωριστό παιδικό δωμάτιο, δημιουργήστε απαγορευτικές ζώνες. Βάλτε μια αλλαξιέρα στη μέση του δωματίου και ζητήστε από το σκύλο σας να κρατάει αποστάσεις. Αν ο συμπεριφέρεται υποδειγματικά, επιβραβεύστε τον με χάδια και λιχουδιές.

Σκύλος και Μωρό © filmbildfabrik / stock.adobe.com
Καλό είναι ο σκύλος να έχει το δικό του σταθερό μέρος στο οποίο μπορεί να αποσυρθεί.

Σκύλος και μωρό: Προσοχή στην υγιεινή

Όταν φέρνετε σε επαφή μωρό με σκύλο, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε την απαραίτητη υγιεινή. Δώστε προσοχή στα παρακάτω σημεία:

  • Ο σκύλος θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά για σκουλήκια και παράσιτα, όπως τσιμπούρια και να λαμβάνει την ανάλογη θεραπεία. Κάντε την αποπαρασίτωση σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.
  • Βουρτσίστε τον σκύλο μετά τη βόλτα του και τον ελέγξτε τον σχολαστικά, καθώς ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί παράσιτα όπως σκουλήκια ή τσιμπούρια στο τρίχωμά του.
  • Εάν είναι βρώμικος μετά από τη βόλτα, πλύντε τον με σαμπουάν για σκύλους. Διαφορετικά, αρκεί ένα ντους ή μπάνιο μία ή δύο φορές το μήνα.
  • Εάν ο σκύλος γλείφει τα παιχνίδια του μωρού, πλύνετε τα καλά με νερό.
  • Ο σκύλος δεν πρέπει να γλείφει το πρόσωπο του μωρού, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού μπορεί να επιβαρυνθεί από τα βακτήρια που περιέχονται στο σάλιο.
  • Τα παιδιά μερικές φορές μπορεί να ακουμπήσουν τα «ακάθαρτα» μέρη του ζώου. Πλύνετε τα χέρια σας μετά.
  • Έχετε πάντα μαζί σας υγρά μαντηλάκια όταν βγαίνετε έξω. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να διορθώσετε γρήγορα μικροατυχήματα του μωρού και του σκύλου.
  • Αφαιείτε τακτικά τη βρωμιά και τις τρίχες του σκύλου σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίζοντας τα πατώματα, τις ταπετσαρίες κ.λπ.

Προσοχή: Εάν ο σκύλος σας φοράει ένα απωθητικό παρασίτων (για παράδειγμα ένα spot-on ή ένα κολάρο για τσιμπούρια/ ψύλλους), θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η άμεση επαφή μεταξύ σκύλου και μωρού, ιδίως το άγγιγμα του τριχώματος, θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επίσης, πλύνετε καλά τα χέρια σας κάθε φορά που ακουμπάτε τον σκύλο σας.

Ωστόσο, πέρα από τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής που χρειάζετε να πάρετε, δεν πρέπει να το παρακάνετε. Μακροπρόθεσμα, ένα υπερβολικά καθαρό περιβάλλον κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι νομίζετε. Ειδικά τους πρώτους μήνες, η επαφή με πολλούς διαφορετικούς μικροοργανισμούς εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Κάντε απολύμανση μόνο σε περίπτωση σοβαρής μόλυνσης ή μικροτραυματισμών.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος ζηλεύει το μωρό;

Ο σκύλος γρυλίζει στο μωρό ή στριμώχνεται ανάμεσα σε εσάς και το νεογέννητο; Μην πανικοβάλλεστε: Λίγη ζήλια είναι φυσιολογική στην αρχή. Δώστε χρόνο στο σκύλο σας και μην τον μαλώνετε, καθώς αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να εντείνει τα αρνητικά του συναισθήματα και τις επιφυλάξεις του απέναντι στο μωρό.

Αντίθετα, αδράξτε κάθε ευκαιρία για να συνδέσετε το μωρό με θετικές εμπειρίες για το σκύλο. Παραμείνετε ήρεμοι, ξεκάθαροι και στοργικοί στις αλληλεπιδράσεις σας. Θέστε όρια, αλλά επιβραβεύστε τον σκύλο με την προσοχή σας ξανά λίγο μετά. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει ότι το μωρό είναι πιο σημαντική προτεραιότητα, αλλά και ο ίδιος είναι εξίσου σημαντικός.

Πόσο καιρό χρειάζεται ο σκύλος για να εξοικειωθεί με το μωρό;

Πολύ πιθανό να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να αποδεχτεί ο σκύλος σας τη νέα κατάσταση και να συνηθίσει το νεογέννητο. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας παρουσιάσει τεράστια δυσκολία στην εξοικείωση με το νέο μέλος της οικογένειας που δεν βελτιώνονται ούτε μετά από μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να ανατρέξετε σε επαγγελματική βοήθεια.

Μη διστάσετε και επικοινωνήστε με έναν έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων για να πάρετε χρήσιμες συμβουλές και εξατομικευμένη καθοδήγηση σχετικά με την επαφή μωρού και σκύλου.

Μωρό και σκύλος: Οι συμβουλές μας συνοπτικά

  • Συνηθίστε τον σκύλο εγκαίρως στις αλλαγές του χώρου μέσα στο σπίτι.
  • Αφήστε τον σκύλο να συμμετέχει στην εγκυμοσύνη.
  • Θέστε σημαντικά όρια και δημιουργήστε απαγορευτικές ζώνες.
  • Φροντίστε ώστε ο τετράποδος φίλος σας να αποκτήσει εκ των προτέρων εμπειρία στην αντιμετώπιση μωρών και μικρών παιδιών.
  • Αποφασίστε εκ των προτέρων πώς πρέπει να εξελιχθεί η ημέρα του τοκετού για τον τριχωτό σας φίλο.
  • Παρά τη νέα συνθήκη με το νεογέννητο, φροντίστε να μην παραμελήσετε τον σκύλο.

Συμπέρασμα: Mωρό και σκύλος γίνονται αχτύπητο δίδυμο!

Τα περισσότερα σκυλιά τα πάνε καλά με τα μωρά. Ωστόσο, η νέα άφιξη μπορεί να δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Ξεκινήστε εγκαίρως την προετοιμασία του σκύλου σας για τις επερχόμενες αλλαγές και μην τον παραμελείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα του είναι εύκολο να αποδεχτεί τις καινούριες συνθήκες και τον ερχομό του νέου μέλους στο σπίτι.

Quellen:

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

10 σημάδια ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος

«Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο αγαπημένος μου σκύλος είναι καλά;». «Πώς ξέρω ότι κάνω τα πάντα σωστά όταν ασχολούμαι με το σκύλο μου και ότι έχει μια καλή ζωή μαζί μου που τον κάνει εντελώς χαρούμενο;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων.

6 min

Αφαιρέστε τα ούρα σκύλου με ασφαλή & καθαρό τρόπο

Οι λιμνούλες με ούρα είναι μερικές φορές μέρος της καθημερινής ζωής για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Τα κουτάβια, οι άρρωστοι σκύλοι ή οι σκύλοι με προβλήματα συμπεριφοράς έχουν την τάση να αφήνουν λεκέδες ούρων στο σπίτι. Εδώ θα σας πούμε πως να καθαρίζετε τα ούρα του σκύλου και ποια προληπτικά μέτρα μπορείτε να λάβετε.